KREMASTA I SOČNA

Slasna čokoladna torta kakvu morate probati

05.10.2015 u 14:29

Bionic
Reading

Čokoladna torta uvijek spada među klasične recepte i njoj se možda najviše vesele svi, od malih do velikih. Kada je još ukusna kao što to garantira ovaj jednostavni recept, onda zaslužuje da je pripremite i bez nekog posebnog povoda

Slavna je kuharica u svom novom broju svog istoimenog magazina Martha Stewart Living otkrila recept za čokoladnu tortu koju bi svatko barem jednom trebao probati, a po mogućnosti i napraviti. Ionako dolaze hladni dani pa će sigurno pokoji vikend biti prilike da napravite ovu slasticu i uživate u njoj s prijateljima ili obitelji.

Za ovu bogatu čokoladnu tortu za otprilike 16 porcija trebat će vam sveukupno nešto više od tri sata, iako konkretnog posla ima sveukupno 40 minuta.

Sastojci za biskvite:

330 g maslaca i još malo sa strane za mazanje lima za pečenje
šalica vruće vode
30 g šalice gorkog kakaa
30 g šalice tamne čokolade nasjeckane na komadiće
350 g višenamjenskog brašna
čajna žličica praška za pecivo
3/4 čajne žličice sode bikarbone
prstohvat soli
350 g smeđeg šećera
4 jaja na sobnoj temperaturi
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
šalica kiselog vrhnja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih. Dva okrugla kalupa promjera 22 cm namažite maslacem i prekrijte papirom za pečenje.

Pomiješajte zajedno kipuću vodu, kakao i čokoladu. Neka se hladi 10 minuta, a za to vrijeme u drugoj zdjeli umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

Sada mikserom dobro izradite maslac i šećer dok ne dobijete laganu, pahuljastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju pa otopljenu čokoladu koja se hladila. Nakon što to dobro izmiksate, dodajte smjesu s brašnom, također pomalo. Dok dodajete smjesu s brašnom, svaki puta stavite i malo kiselog vrhnja i tako sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu za pečenje. Razdijelite je potom u kalupe i pecite od 35 do 40 minuta.

Nakon što su se biskviti ispekli stavite ih na rešetku i pustite da se hlade 20 minuta.

Sastojci za čokoladnu glazuru:

130 g šećera
5 bjelanjaka
330 grama maslaca na sobnoj temperaturi
250 grama otopljene tamne čokolade

Priprema:

Bjelanjke i šećer tucite na pari dok se šećer ne otopi i zatim maknite sa štednjaka pa tucite mikserom dok se smjesa ne ohladi, oko sedam minuta. Zatim dodajte ostale sastojke i premažite biskvite kao i svaku drugu tortu.