PREDNOSTI I MANE

Drvena, plastična ili staklena daska za rezanje - koja je bolja?

01.10.2015 u 14:18

Bionic
Reading

Ako ne provodite previše vremena u kuhinji iako biste to htjeli te isprobati neke nove recepte, daska za rezanje sigurno vam uopće nije na pameti. No stručnjaci iz kuhinje kažu da je daska za rezanje važna jer može olakšati kuhanje

Zaljubljenici u kuhinju i kuhanje America's Test Kitchen's isprobali su različite daske za rezanje i zaključili kako prije svega treba biti dovoljno teška da stoji na mjestu, dovoljno velika i imati nekakvu dršku za lakše rukovanje. Osim toga, došli su do još nekoliko zaključaka, od kojih je ključni da je najbolja drvena daska za rezanje.

Noževi

Da bi noževi što dulje ostali oštri, staklena je daska za rezanje najlošiji izbor, a najbolji, smatraju stručnjaci drvena daska jer neće brzo otupjeti nož. Također nož neće proklizavati drvenom daskom za vrijeme rezanja kao što se to dešava na plastičnim površinama.

Izdržljivost

Ako želite izdržljivu dasku, preporuka je stručnjaka tikovina jer ima komponente uljnih smola koje su otporne na vlagu. Iz tog će razloga takva daska dulje trajati čak i od bambusove. Inače popularne bambusove daske za 20 su posto tvrđe, ponajviše zato što su prepune tvrdih čvorića koji će otupjeti oštricu noža. Ne možete pogriješiti ni s daskom za rezanje od javora.

Nakon četiri tjedna svakodnevnog korištenja daska za rezanje od tikovine nije imala gotovo nikakva oštećenja. Još je impresivnije to da nakon mjeseci rezanja, sjeckanja i pranja još ima ravnu površinu.

Kod izrade daske za rezanje nije svejedno ni kako su komadi drveta složeni. Tako je primjerice način naličje (face grain) najlošiji jer će najbrže otupjeti oštricu noža, dok je stražnja strana (edge grain) najbolji izbor. Postoje i visokokvalitetni (end grain) tipovi drvenih dasaka za rezanje, ali su skupi i koriste ih vrhunski restorani odnosno kuhari.

Osim staklenih dasaka za rezanje, tu su i plastične koje često svi često koristimo u kućanstvu. No plastične daske mogu dobiti dublje rezove u kojima će se lakše zadržati bakterije pa ih je potrebno posebno temeljito oprati. Kako temeljito oprati daske za rezanje, možete pročitati ovdje