DOBRO JE ZNATI

Kako produžiti rok trajanja pojedinih namirnica

30.08.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Kad otisnuti rok valjanosti na hrani prestane vrijediti, ne možemo a da se ne zapitamo je li ta namirnica dobra za daljnje korištenje. Zahvaljujući podacima proizvođača hrane, američki Business Insider otkriva koje se namirnica mogu konzumirati i nakon isteka valjanosti

Mliječni proizvodi

Kako navodi grafički prikaz Business Insidera, mliječni proizvodi kao što su mlijeko i jogurt mogu imati potpuno drukčiji rok trajanja. Primjerice, ako mlijeko odlučite spremiti u zamrzivač, njegov rok trajanja bit će produžen za čak tri mjeseca, dok će u frižideru potrajati tjedan dana nakon otisnutog roka valjanosti. Valjanost jogurta u zamrzivaču, prema dobivenim podacima proizvođača hrane, produžuje se na mjesec do dva nakon isteka valjanosti. Nakon što datum na jogurtu prestane vrijediti, ako je spremljen u frižideru, moguć je za konzumiranje sedam do deset dana, piše Business Insider.

Proizvodi životinjskog podrijetla

Jaja
- namirnicakoja će, pohranjena u zamrzivač, vrijediti i do godinu dana nakon isteka valjanosti. U frižideru, jaja će zadržati vijek trajanja tri do pet tjedana.

Sirova govedina/teletina/janjetina/svinjetina - ovo meso u zamrzivaču može potrajati od 6 do 12 mjeseci, dok će u hladnjaku nakon isteka otisnutog roka trajanja, proživjeti dodatnih tri do pet dana.

Sirovo meso od peradi - ova vrsta mesa, u zamrzivaču će potrajati do šest mjeseci, a u hladnjaku jedan do dva dana nakon isteka otisnutog roka trajanja.

Lososovo meso - rok trajanja sirovog mesa od lososa spremljenog u zamrzivaču, nakon isteka otisnutog roka valjanosti, procjenjuje se na trajanje od dva do tri mjeseca. Meso od lososa spremljeno u hladnjaku, moguće je konzumirati jedan do dva dana nakon isteka roka valjanosti.

Zatvorena/otvorena slanina - hermetički zatvorena slanina, u zamrzivaču će potrajati skoro godinu dana nakon isteka roka valjanosti, što nije slučaj s otvorenom verzijom slanine u hladnjaku. Takva slanina će biti dobra za konzumaciju tjedan dana nakon isteka otisnutog roka valjanosti.

Čokolada

Zatvorena čokolada u zamrzivaču, bit će spremna za uporabu čak 18 mjeseci nakon isteka roka valjanosti. U hladnjaku, čokoladu kojoj je istekao rok valjanosti, možete koristiti još godinu dana.Detaljan grafički prikaz namirnica koje vrijede i nakon što datum na njima pokazuje crveno svjetlo, pogledajte ovdje

394314,394090,393279,393462