PRAVA POSLASTICA

Ljubičasto povrće koje oduševljava okusom

31.08.2015 u 06:56

Bionic
Reading

Patlidžani su pikantnog, pomalo gorkastog okusa i spužvaste teksture, a njihova sezona počela je u kolovozu te traje do listopada. Dakle, trenutak je da uživate u njima jer se mogu pripremiti na više načina, a itekako su zdravi

Čitav je niz sorti ovog ljubičastog povrća, a u trgovinama i na tržnicama dobit ćete patlidžan upravo ove kraljevske boje. Poznati su i, na primjer, bucmasti patlidžani s Tajlanda, vitke sorte iz Japana te oni bijeli, piše living.msn.com. No valja znati da razlike u boji i veličini patlidžana također znače razlike u okusu, pa su tako manje sorte najčešće slađe i zbog toga bolje pašu uz jela s krumpirom dok su one veće bolje za pečenje ili namaze.

Ljubičasto, plavo i crno voće i povrće – patlidžani, grožđe, borovnice, svježe smokve, šljive i drugo - osim ostalih biljnih pigmenata, sadrži bioflavonoide, čiji je pozitivan utjecaj na zdravlje mnogostruk i značajan. Ljubičaste i plave vrste ne samo da su snažni antioksidanti, već snižavaju kolesterol i krvni tlak, potiču protok krvi i funkciju kapilara te značajno štite od bolesti srca i krvotoka. Djeluju antibakterijski i protuupalno, potiču proizvodnju inzulina u krvi i smanjuju izlučivanje histamina. Ljubičasta i plava boja sočnog, zrelog voća i povrća opušta i potiče unutrašnju ravnotežu te smiruje, posebno u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.

Kako birati i čuvati patlidžane

Dobro pregledajte svaki patlidžan prilikom kupovine jer ako je mekan na dodir ili je kora oštećena, prošao mu je rok trajanja. Zreli patlidžani izgledaju kao 'u reklami' - imaju čvrstu, sjajnu i zategnutu koru.

Iako smo ih naučili držati u hladnjaku, posljednjih godina stručnjaci su za neke vrste shvatili da su boljeg okusa ako su na sobnoj temperaturi. To ste možda već čuli za rajčice, ali vrijedi i za patlidžane. Dok brokula, celer, mrkva ili cvjetača moraju biti na hladnom, kako se ne bi pokvarili, povrću s tropskim i suptropskim porijeklom to ne treba. Budući da potječe iz toplijih krajeva, lako ga možemo držati na sobnoj temperaturi, a odnosi se to na patlidžane, tikvice, krastavce, papriku, grah itd.

Priprema patlidžana

Još jedna navika koju smo stekli od majke ili bake jest da solimo patlidžan prije kuhanja ili pečenja kako bi otpustio gorčinu. No uzgojem im je uklonjen gorak okus, pa je soljenje patlidžana često suvišno, kaže Claire Saffitz, urednica u magazinu Bon Appetit.

Prženi patlidžani su prava poslastica, no treba biti oprezan. Budući da su 'spužvasti', premažite ih jajima i krušnim mrvicama kako bi se stvorio filtar između ulja i patlidžana te ih lagano pržite na malo ulja sve dok ne potamne i ne postanu hrskavi.

Samo neki od mnogobrojnih recepata s njima su marinirani patlidžani s pinjolima, jednostavan namaz ili brza i lagana salata. Isprobajte ih i dobar tek!