TRIKOVI KOJI POMAŽU

Kako naučiti djecu da zavole zdrav doručak

28.08.2015 u 07:38

Bionic
Reading

Nakon opuštenih ljetnih dana i praznika, klinici i roditelji morat će se ubrzati jer škola i razne aktivnosti traže da ste spremni i puni energije od ranog jutra. Upravo zato roditelji žele da djeca jedu zdravo, ali klinci i klinceze prije svega žele da je ukusno

Najveći problem koji većina roditelja ima kod svoje djece jest da žele jesti tek određene namirnice ili većinom nezdravu hranu koja je zbog dodanih šećera i pojačivača okusa primamljivija.

Ipak, to se može promijeniti malim koracima, prvenstveno ako roditelj svojim odabirom hrane pruža primjer, baš kao i s drugim situacijama u životu.

Kada djeca polaze u školu, dovoljno su velika da im nešto ozbiljnije pristupite po pitanju prehrane pa im ponekad možete detaljnije objasniti koliko je važna za zdravlje.

I sami roditelji često su u stisci s vremenom pa im se spremanje svih obroka svede na kolotečinu. Možda već radite tjedni plan za pripremu ručka pa, da biste izbjegli kolotečinu, isto napravite i s doručcima te slobodno recite djetetu da ćete se svi zajedno hraniti zdravije, no ukusno, također.

Majke koje imaju djecu, s godinama su stekle iskustvo i dosjetile se mnogih trikova da bi njihovi mališani zdravije jeli. Možda je najbolje da krenete od namirnica koje dijete najviše voli. Ako su to žitarice s jogurtom, ubacite malo sitno narezanog svježeg voća. Možete ga, čak, prvo malo izmiksati s jogurtom.

S vremenom možete kušati zdravije varijante, poput zobenih pahuljica s voćem i jogurtom ili mlijekom pa sve zasladiti jednom žlicom meda.

Nadalje, mnoga djeca vole razne namaze na kruhu. Nemojte zaboraviti da vaše dijete raste te mu je potrebna energija. Upravo zato, klasičan doručak, poput kruha s maslacem i pekmezom ne može biti loš izbor. Birajte kvalitetan kruh, domaći pekmez ili onaj s manje šećera i dijete će dobro jesti, a sladak pekmez sigurno je ukusan.

Mnogi klinci i klinceze vole razne sirne namaze. U njih možete dodati malo sitno nasjeckanog povrća. Pašteta svakako ne spada u zdrave namirnice, ali ako je napravite sami od nekoliko sastojaka, bit će izvrsna. Recept za pripremu paštete pogledajte ovdje. Uz to, kuhana palenta s mlijekom ili jogurtom starinski je, ali dobar doručak. Na jednom se takvom jelovniku svakako mogu naći domaći svježi sir i vrhnje s kriškom kruha, a i kuhana ili, pak, pečena jaja.