ŠTEDNJA I ZDRAVLJE

Kako morate čuvati hranu na vrućinama

20.07.2015 u 07:08

Bionic
Reading

Svi bacamo hranu - od ostataka ručka do namirnica kojima je istekao rok i onih pokvarenih - a ako uzmemo u obzir lošu financijsku situaciju i krizu, nije zgorega potruditi se malo više i tako ostaviti koju kunu više u novčaniku

Pojedine namirnice mogu puno dulje trajati ako ih pravilno pohranimo, a uzmemo li u obzir to da standard ne raste kao cijene hrane, dobro je uložiti malo više truda u njeno čuvanje. Dodatni problemi javljaju se ljeti jer se hrana lakše kvari na vrućinama. Evo kako održati namirnice što dulje svježima i na više od 35 celzijevaca.

Luk

Da bi trajao i više od dva tjedna, stavite ga u papirnatu vrećicu pa čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Imate li podrum ili garažu, pripazite da zimi ne bude na temperaturi ispod nule.

Sir

Svježi sir ima svoj rok i tu se ništa ne može, ali tvrdi sirevi mogu dulje trajati ako ih odmah nakon kupnje zamotate u papir za pečenje, pa stavite u vrećicu. Papir za pečenje omogućava siru da zadrži vlažnost. Komad parmezana koji je tako umotan može trajati mjesecima, navodi magazin Time.

Bobičasto voće

Bobičasto voće možete oprati u zdjeli hladne vode s malo octa jer će on uništiti bakterije i spriječiti nastanak plijesni.

Nakon što 'okupate' sočne bobice isperite ih u cjedilu pod hladnom vodom kako ne bi ostao okus octa. No dokle god su vlažne postoji opasnost od stvaranja plijesni pa ih je potrebno osušiti. Trik koji preporučuje Yahoo Food pomalo je neobičan: u sušilo za salatu stavite prvo nekoliko papirnatih ručnika na dno, a potom posložite bobice. Poklopite pa zavrtite nekoliko puta, a ručnici će upiti višak vode.

Svježi začini

Trebate ih tretirati kao rezano cvijeće pa ih stavite u vodu i prekrijte papirnatom vrećicom ili papirnatim ručnikom. Neka stoje u hladnjaku.

Jabuke

Naviknuli smo ih držati u zdjeli s ostalim voćem, ali odgovara im malo vlažnosti pa je dobro čuvati ih  u donjem zatvorenom pretincu u hladnjaku.

Rajčica

I dok jabuke držimo na sobnoj temperaturi, a rajčice u hladnjaku, novija istraživanja kažu da bi trebalo biti suprotno. Rajčice treba držati na sobnoj temperaturi jer će biti ukusnije, ali morate ih pojesti nekoliko dana nakon kupnje.

Krumpir

Njega je najbolje čuvati na tamnom, ali suhom mjestu. Kako bi vam savjetovali naši stari, nema bolje od jutene vreće, tako da krumpir 'diše', ali i neke vrste košara ili kašeta mogu biti sasvim dovoljne.

Zelena salata

Može trajati i do četiri puta više ako ju operete u hladnoj vodi čim dođete kući jer vrućina pogoduje razvoju bakterija. Zatim ju osušite, stavite u tanku plastičnu vrećicu i probušite nekoliko rupica zbog zraka. Čuvajte ju u hladnjaku kao i inače.

Jaja

Inače mogu trajati i do pet tjedana, ali moraju biti pohranjena u hladnjaku, nikako u njegovim vratima. Ako slučajno sumnjate u njegovu svježinu, stavite jaje u posudu s vodom. Ukoliko ispliva, znači da mu je istekao rok trajanja.