IDEALNA ZA LJETNE DANE

Salata koja će vas osvježiti, ali i zasititi

07.07.2018 u 12:50

Bionic
Reading

Salata od svježeg sezonskog povrća, kremaste fete, jaja i zasitne kvinoje začinjena sokom limuna i maslinovim uljem najbolje je osvježenje za ove pakleno vruće ljetne dane

Kvinoja je egzotična pseudožitarica, a riječ je zapravo o iznimno ukusnim i hranjivim sjemenkama biljke koja je srodna špinatu te sve više osvaja zapadnjake. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem, cinkom, bakrom, manganom i željezom, a mogu je bez problema konzumirati i osobe alergične na gluten.

Dodate li kuhanoj kvinoji svježe povrće, dobit ćete osvježavajući i zasitan obrok koji će biti još zdraviji ukoliko joj pridružite i tvrdo kuhana jaja. Naime, nedavno objavljeno istraživanje Sveučilišta Perdue pokazalo je da ako se u salati nalazi i jaje, organizam će čak 500 puta više apsorbirati hranjivih tvari iz povrća. 'Jaja su poboljšala apsorpciju karotenoida iz povrća u značajnoj mjeri, čak oko 500 posto', objasnio je autor studije Wayne Campbell, profesor prehrambenih znanosti sa Sveučilišta Purdue.

Potrebni sastojci:

½ šalice kvinoje
svježi krastavac
250 g cherry rajčica
malo rikule (oko 50 g)
150 g sira feta
3 tvrdo kuhana jaja

Za preljev

pola limuna
2 velike žlice maslinova ulja
prstohvat soli

Priprema:

Pod mlazom hladne vode u cjediljci isperite kvinoju dok se ne prestane pjeniti kako biste maknuli saponin koji se nalazi u njenim zrnima.

Opranu kvinoju stavite u posudu i dodajte šalicu vode, poklopite, malo posolite i pustite da uzavre.

Kad voda proključa, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno dok kvinoja ne upije svu vodu (oko 12-14 minuta). Da je kvinoja kuhana, znat ćete kad se pojave bijele trakice poput klica.

Pustite da se u potpunosti ohladi i tako hladnoj dodajte joj narezane rajčice, nasjeckani krastavac, rikulu, narezana tvrdo kuhana jaja te izmrvljenu fetu.

Začinite i uživajte u ovoj hranjivoj, zdravoj i osvježavajućoj salati.

Možete je pripremiti i dan unaprijed te sve sastojke (ohlađene) staviti u kutiju s poklopcem i prije jela preliti začinima.