DR. OETKER ISTRAŽIVANJE

Devedeset posto Hrvata odabire domaći pekmez ili džem

02.07.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Istraživanje nezavisne agencije za istraživanje tržišta Hendal po nalogu Dr. Oetkera pokazalo je da 90% Hrvata konzumira pekmez ili džem te pri tome preferiraju domaće proizvode (77%). Domaći džem za one koji ga preferiraju je kvalitetniji – i po sastavu i po okusu. A osim toga: oni koji sami kuhaju džem, tome se vesele (57%)

Gotovo svi konzumiraju pekmeze i džemove

Na reprezentativnom uzorku odraslih građana Republike Hrvatske starijih od 18 godina dobili smo podatak da 90% ispitanih konzumira nešto iz ove kategorije proizvoda.

Omiljeni džemovi/okusi su šljiva i marelica

Omiljena vrsta pripremljenog džema Hrvatima je džem od šljiva (33%) te nakon toga džem od marelica (20%). S velikim razmakom na trećem mjestu mjestu slijedi jagoda (9 %), a na četvrtom šipak (7%). Okusne preferencije su različite kod osoba koje preferiraju kupovne i domaće džemove. Među onima koji radije konzumiraju domaće, još više se preferira šljiva (41%), dok se među onima koji radije konzumiraju kupovno nešto više preferira šipak (13%) kao i miješani džem od više vrsta voća (9%).

Mora biti domaći – jer je kvalitetniji!

Većina odraslih osoba najviše voli jesti domaći džem (77%). Pri tome je najvažniji sastav, domaći džem za razliku od kupovnog nema štetnih aditiva i konzervansa (20%***), a dodatno je razlog i transparentnost jer onda konzumenti znaju točan sastav koji konzumiraju (17%). Uz ovo je povezana i percepcija da je domaći džem zdraviji (11%) i prirodniji (7%) te da sadrži manje šećera (4%) i voće koje nije špricano (2%). Uz zdravlje podjednako je važan i okus, 18% posebno ističe superiornost okusa domaćeg džema pred kupovnima (okus je bolji, bogatiji, drugačiji), a 17% za domaći džem smatra da je općenito kvalitetniji od kupovnog.

Kupiti je jednostavnije – ali okus nije bolji

Samo svaki peti ispitanik (20%) će svoj omiljeni džem radije kupiti. Ali razlog tome nije okus: samo 15% ispitanika koji preferiraju kupovni džem smatraju da je kupovni džem boljeg okusa, a veću kvalitetu kupovnog džema ističe tek 10%. Najvažniji razlog kupovine ove kategorije proizvoda je dostupnost i jednostavnost – sami nemaju volje, znanja ili mogućnosti da prave domaće (37%), odnosno kupovni džem im je jednostavno dostupniji (12%).

Priprema zimnice: iz zabave, zbog tradicije i za poklon

Kao razlozi za pravljenje domaćeg džema se ponajprije navode bolji okus te saznanje o sastojcima: 74% osoba koje prave zimnicu žele znati što se sve nalazi u njihovom džemu, 72% osoba smatra da je domaći džem ukusniji, 70% džemove prave od domaćeg voća, 55% pri tome kombiniraju različite vrste voća te 54% ih pravi s manje šećera.

Važni su i emocionalni faktori: više od polovice (57%) ispitanika navode da ih pravljenje džema veseli, a podjednaki broj (61%) ih time održava obiteljsku tradiciju ('jer je moja majka odnosno baka to radila'). Gotovo svaki drugi priprema džem da bi ga poklonio (48%). Uz kvalitetu i emocije, važna je i cijena – 48% smatra da je domaći džem jeftiniji od kupovnog.

Za sebe ali i za druge

Pripremanje domaćeg pekmeza odnosno džema Hrvati čine za sebe i svoje potrebe (89%***) ali u velikoj mjeri i kako bi darivali svoje bližnje. Domaća zimnica ponajprije se priprema za djecu (79%). Međutim, od pravljenja zimnice profitiraju i ostali, npr. partner (64%), rodbina (42%) i prijatelji (40%).

Usudite se: s bakom ili mamom, prijateljima ili Dr. Oetkerom

16% voditelja kućanstva nikada nije no rado bi se okušali u pravljenju pekmeza i džemova, ali uz nedostatak vremena (63%***) i nedostatak voća iz vlastitog vrta (62%), osobe bez iskustva nemaju dovoljno znanja (53%) odnosno žele da im proceduru netko pokaže.

Dobre vijesti za sve koji žele pokušati: pripremiti zimnicu može biti puno, puno jednostavnije nego što mnogi misle! Tko nije pokušao uz pomoć člana obitelji ili prijatelje, s lakoćom i sigurnošću se može upustiti uz pomoć Dr. Oetker Džemfixa i Želirnog šećera. Za razne vrste voća, udjele šećera i voća u džemovima ili čak s manje kalorija – tu su razne vrste Džemfixa 1:1, 2:1 i 3:1, Džemfix za šljive ili Želirni šećer posebno za jagode. A uz najnoviji proizvod na hrvatskom tržištu Želirni šećer sa Stevijom, možete spremiti voće za zimu s čak 40% manje kaolorija i voćnim okusom kao da je jučer ubrano voće.

Uz ove Dr. Oetker pomagače marmelade i džemovi kuhaju se samo 3 minute! Svatko može napraviti svoju omiljenu marmeladu. Uz sve to, Dr. Oetker nudi vam i dodatnu pomoć: sve o pripremi domaće zimnice i voću, recepte, etikete za staklenke i razne savjete potražite na zimnica.hr