JEDNOSTAVNI TRIKOVI

I pizza može biti zdrav obrok? Evo kako!

18.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Pazite na prehranu, brojite kalorije, izbjegavate masnu i kaloričnu hranu, a rigorozan režim prehrane dopušta vam da o kriški pizze samo sanjate? Zvuči poznato, zar ne? Već na sam spomen pizze mnogima rastu zazubice, ali i odmah pomisle na nezdravu, brzu hranu. Darijan Katalinić, vlasnik zagrebačke pizzerije Chello i iskusni pizza majstor, otkriva sve tajne pripreme zdrave i ukusne pizze

Zdrava pizza? Nemoguće, rekli bi mnogi, no ako pitate iskusnog pizza majstora, ovaj omiljen specijalitet itekako može biti zdrav obrok.

'Hoće li pizza biti zdrav ili nezdrav obrok prepun kalorija, ovisi o samom načinu pripreme. Danas možemo birati između najrazličitijih stilova pripreme pizza, no činjenica je da tradicionalna talijanska pizza, s vrlo tankom korom, rajčicama, kojom maslinom, komadićima mozzarelle te nekoliko kapljica maslinova ulja, jest zdrav obrok', napominje Darijan Katalinić, vlasnik zagrebačke pizzerije Chello.

Klasična pizza sadrži puno ugljikohidrata, masti i proteina, a jedna kriška pizze može sadržavati i 300 kalorija, no to ovisi o namirnicama koje se koriste. Kako biste pripremili zdravu varijantu pizze, prvi korak je domaće tijesto pripremljeno od pšeničnog i integralnog brašna, a u smjesu možete dodati i trećinu kukuruznog brašna. Svakako pripazite na količinu soli koju dodajete u tijesto, a bijeli šećer zamijenite smeđim ili s pola žličice meda.

Umak od rajčice je, nakon tijesta, najvažniji sastojak.

'Izbjegnite kupovinu gotovih umaka od rajčice koji su često prepuni soli i šećera. Pripremite domaći umak – ogulite svježe rajčice, nasjeckajte na kockice te ih lagano ispasirajte vilicom ili kratko prokuhajte. Dobit ćete ukusan i prije svega zdrav umak za pizzu', napominje pizza majstor Darijan Katalinić. Naime, rajčice su izvrstan izvor likopena, snažan antioksidans s malo kalorija i mnogo vitamina C, A i kalija, stoga je za zdravu pizzu najbolje koristiti svježe rajčice.

Sir je nezamjenjiv dodatak na pizzi. Premda je vrijedan izvor kalcija i proteina, ima visoke udjele masti. Upravo zbog toga prilikom pripreme zdrave pizze smanjite količinu sira koju stavljate na tijesto te radije dodajte veću količinu povrća. Koristite zdravije varijante sireva, poput parmezana koji ima niži udjel masti, a za poseban okus dodajte nekoliko kockica fete ili kozjeg sira.

Mozzarella je iznimno zdrava jer sadrži bjelančevine, nezasićene masne kiseline i vitamin D, no ujedno je i prepuna kalorija, stoga je koristite u manjim količinama. Sočnost pizzi mogu dati zdravi sirevi, poput svježeg sira i Ricotte. 'Pred sam kraj, kada je pizza gotovo pečena, dodajte nekoliko žličica svježeg sira ili Ricotte, pizza će dobiti sjajan okus i bez dodatnih kalorija', savjetuje Katalinić.

Ljubitelje sočne pizze sigurno će oduševiti i trik s preljevom – pomiješajte dva jaja i jedno vrhnje s manjim udjelom masnoća te prelijte preko pizze dvije do tri minute prije nego li je pečena. Dodatnu sočnost pizzi će dati i kuhana jaja koja se narezana na ploškice dodaju na samome kraju, dvije do tri minute prije kraja pečenja pizze.

Prilikom pripreme zdrave pizze izbjegavajte mesne sastojke prepune masti i kalorija, poput šunke, slanine i raznih kobasica. Prema savjetu pizza majstora Darijana Katalinića, najbolji izbor je povrće, no ako niste ljubitelj takvih pizza, koristite školjke, škampe, piletinu, puretinu ili pršut. Piletinu ili puretinu prvo na kratko popržite na tavici, zatim ju stavite na pizzu. No, tu je važno napomenuti jedno malo zlatno pravilo – meso poput piletine, puretine i pršuta najbolje je stavljati na samo dno pizze kako bi zadržalo sočnost. Stoga, nakon što na tijesto stavite umak od rajčice, posložite preprženu piletinu ili pršut i onda preko složite sve ostale sastojke. Bogati proteinima i omega-3 masnim kiselinama, inćuni su također zdrav dodatak pizzi. No, Chellin pizza majstor i tu krije jedan trik u rukavu: inćune najprije isperite pod vodom kako pizza ne bi bila preslana.

Zdrava pizza nezamisliva je bez povrća, a tu možete pokazati svu svoju kreativnost. Rajčice i svježe paprike su uvijek sjajan izbor, ali ne zaboravite i na tikvice, patlidžane, kukuruz, luk ili grašak. Preporučljivo je uvijek koristiti svježe povrće. Ako na pizzu dodajete šampinjone, imajte na umu kako oni puštaju puno vode. Stoga ih prvo ostavite da odstoje tri do četiri sata na sobnoj temperaturi. Sjajan dodatak pizzi je i svježi špinat koji prije stavljanja na pizzu valja prvo blanširati i dobro ocijediti.

Ne zaboravite i na začinsko bilje, poput origana i bosiljka koji imaju antioksidativno i antiupalno djelovanje te blagotvorno djeluju na imunitet. Prema savjetu Darijana Katalinića, origano i bosiljak se stavljaju na samome kraju, kada je pizza već pečena, netom prije posluživanja. Ako na pizzi obožavate svježu rikolu, imajte na umu kako se ona na pizzu uvijek stavlja tek nakon pečenja.