BLAGA I BOGATA

Ova namirnica kraljica je proljetnih okusa

10.06.2015 u 07:18

Bionic
Reading

Dolaskom proljeća trpeza je najbogatija zbog raznovrsne ponude svježeg voća i povrća, a mladi češnjak svakako je jedna od namirnica koju ne biste trebali zaobilaziti

Češnjak je nezamjenjiva namirnica u gotovo svim svjetskim kuhinjama, a poznato je i koliko je blagotvoran za naše zdravlje. Kao namirnica posebnog okusa, poznat je više od 5.000 godina, a carevi i kraljevi znali su za njegove tajne.

Češnjak je tako poznat kao antiseptik, jača imunitet, ali rješava i druge razne tegobe. Sigurno znate da je odličan saveznik u sezoni prehlada i gripa, a novijim studijama znanstvenici su otkrili da je odličan u prevenciji zloćudnih karcinoma jer usporava ubrzanu diobu stanica.

Sve blagodati češnjak ima zbog posebnog kemijskog spoja koji se zove alicin, a njemu možemo zahvaliti i specifičan miris. Da biste dobili najviše od češnjaka, nutricionisti i znanstvenici preporučuju da češnjak ostavite desetak minuta nakon što ga usitnite jer će otpustiti više alicina, a zatim ga obrađujte ili jedite sirovog.

Mladi češnjak svoj je naziv dobio jer sazrijeva u proljeće, a u kasno ljeto i jesen ubire se u glavicama. Mnogi se slažu da mladi češnjak više podsjeća na poriluk nego tipični češnjak. Ako inače niste ljubitelj okusa i mirisa češnjaka, morate probati njegovu mladu verziju jer je puno blaži. Ima dugu zelenu stabljiku, kao mladi luk, a glavice imaju nešto ljubičaste boje. Kora mu je puno mekša nego kod klasičnog češnjaka.

U jelima uz glavice mladog češnjaka možete pripremati i zelene stabljike, a koristite ga uz jela kao što biste i kasnije dozrele glavice. Odličan je u salatama ili varivima te ga možete koristiti u domaćim namazima jer se fino slaže primjerice sa svježim sirom.

Jednako tako iskoristite ga u marinadama za omiljene nam roštiljade, ali i uz pečeno meso u pećnici ili tavi, brzinski ručak kada smo u stisci s vremenom. Ako ste ljubitelj češnjaka, onda ćete uživati u njemu kada se ispeče sam u foliji. Probajte ga pripremiti prema ovom receptu