DOBRO JE ZNATI

Jedete li i vi ovu hranu na pogrešan način?

28.05.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Neke smo namirnice naviknuli pripremati i jesti na način kako su nas učili dok smo odrastali i iako su neke od njih ispravne, na neke bi trebalo pripaziti jer od hrane tako možemo iskoristiti puno više vrijednih sastojaka

Usitnite lanene sjemenke

Bogate su vlaknima i masnim kiselinama omega 3, no nutricionisti su došli do zaključka da se ne zadržavaju u probavnom traktu ako ih ne sameljemo. Na taj način će organizam dobiti puno više hranjivih tvari pa bi bilo najbolje samljeti ih u dobrom starom mlincu za kavu te konzumirati odmah.

Češnjak treba stajati 10 minuta prije kuhanja

Alicin je kemijski spoj znanstvenicima već dugo poznat zbog antibakterijskih i fungicidnih svojstava. Stoga se vjeruje da češnjak djeluje protuupalno kod viroza i prehlada, protiv štetnih molekula kisika odnosno slobodnih radikala, radi kao prirodni razrjeđivač krvi, bori se protiv bakterija, blokira kancerogene stanice, usporava ubrzanu diobu stanica što je znak raka i pozitivno djeluje na obnovu DNK, herpes ili bradavice. Preporuka je da ga nasjeckamo i ostavimo 10 minuta prije kuhanja kako bi alicin bio na vrhuncu.

Jagode jedite cijele

Ako ih već volite u nekoj voćnoj salati ili uživate u malim zalogajima, jagode režite neposredno prije no što ih planirate jesti. Neke namirnice poput jagoda ili sira osjetljive su na svjetlost i dodir s kisikom pa će rezanjem izgubiti dio hranjivih tvari. Kod jagoda se gubi vitamin C. Nutricionistica Kristy Del Coro naglašava za časopis  Health kako je dobro zamrznuti jagode dok im je sezona jer će zadržati puno hranjivih tvari i ne mogu se mjeriti s onima koje ćete kasnije možda kupovati po višoj cijeni i izvan lokalnog područja.

Grahorice namočite u vodu prije kuhanja

Ovo ste vjerojatno naučili od majke ili bake, ali one su imale pravo. Cjelovite žitarice i sušene grahorice sadrže antioksidanse zvane fitati. Oni se vežu uz vitamine i minerale u namirnicama te sprečavaju njihovu apsorpciju u tijelu. Zato trebaju biti namočeni u običnoj vodi tijekom noći kako bi se oslobodili fitata. Postupak namakanja također znači manje posla za probavni trakt.

Tekućina na vrhu čvrstog jogurta

Većina će automatski izliti prozirnu tekućinu na vrhu jogurta, no i ona svoje prednosti. To je zapravo sirutka, a sadrži proteine i vitamin B12 te kalcij i fosfor. Umjesto da izlijete sirutku, promiješajte je s jogurtom. Također, termičkom obradom gube se mnoge hranjive tvari pa nemojte računati da ste iz jogurta dobili dovoljno kalcija ili vitamina ako ste ga prelili po tek kuhanom obroku poput palente.

Rajčicu koristite za umake

Moćni antioksidans likopen, koji daje crvenu boju rajčici, bolje djeluje ako je termički obrađen. Dvadeset ljudi sudjelovalo u istraživanju toga kako će umak od rajčice djelovati na obrok s velikim udjelom masnoće. Pola ispitanika jelo je samo masni obrok, a polovica je dobila i umak. Istraživači sa sveučilišta u Veroni zaključili su da 80 grama umaka od rajčice na dan može umanjiti loše učinke obroka s visokim udjelom masnoće.

Roštiljanje

Nutricionistica Tanya Zuckerbrot upozorava da prejako i prebrzo pečeno meso može biti opasno za zdravlje. Zapravo se radi o reš pečenom ili zagorenom mesu, a u tom slučaju stvaraju se dvije potencijalno kancerogene kemikalije - heterociklički amini (HCAs) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAU). Stoga pazite na kojoj temperaturi pečete meso dok roštiljate i imajte na umu da su neka istraživanja potvrdila kako marinade mogu spriječiti stvaranje spomenutih spojeva.