JEDNOSTAVNO I UKUSNO

Recept za najfiniju slanu pitu

15.05.2015 u 06:59

Bionic
Reading

Quiche je francuski naziv za otvorenu slanu pitu s kremastim nadjevom uz koju se mogu poslužiti sir, vrhnje i razne vrste povrća. Kao podloga koristi se lisnato tijesto ili još bolje prhko tijesto čija je priprema krajnje jednostavna

Prhko slano tijesto zaista se brzo napravi bez puno muke, a možete ga napraviti i dan ranije te držati u hladnjaku. Kako ćete puniti slanu pitu, ovisi isključivo o vašem ukusu i onome čime trenutačno raspolažete u hladnjaku.

Mi vam donosimo quiche s laganom ricottom i špinatom koji ćete napraviti u tren oka.

Potrebni sastojci za slano prhko tijesto:

200 g glatkog brašna
1 jaje
100 g hladnog maslaca
2 žlice hladne vode
prstohvat soli

Da biste napravili slano prhko tijesto, maslac mora biti jako hladan i narezan na kockice. Sve sastojke umijesite u kuglu i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju te stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
Površinu na kojoj ćete valjati tijesto pobrašnite, a da budete sigurni da se tijesto neće lijepiti za valjak i površinu stavite ga između dva masna papira za pečenje pa valjajte. Pomoću valjka prebacite ga u posudu za pečenje vilicom izbodite tijesto prije pečenja. Kad radite smjesu sa sirom poželjno je da stavite desetak minuta u pećnicu na 180 stupnjeva da se uhvati korica i da tijesto ne bude gnjecavo.



Potrebni sastojci

250 g ricotte
4 jaja
2 jušne žlice naribanog parmezana
Prstohvat soli
Svježe mljeveni papar
300-400 g špinata kojeg ste prethodno blanširali, dobro ocijedili i narezali
5 velikih žlica milerama

Izmutite pjenjačom jaja pa dodajte sastojke te dobivenu smjesu ulijte u kalup i pecite dok tijesto ne dobije zlatno žutu boju (oko 40 minuta, ovisno o jačini pećnice). Nakon što pitu (quiche) izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi desetak minuta te je onda narežite.