TOPLINA IM GODI

Ove namirnice ukusnije su ako nisu u hladnjaku

26.04.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Neke smo stvari naučili od svojih majki ili baka te ih se držimo jer drugačije ne znamo. No stručnjaci za hranu kažu da će određene namirnice biti ukusnije ako nisu u hladnjaku

Jutarnja kava

Nekima je jednostavno nezamislivo da dan započnu bez kave, a edukator nadaleko poznatog Starbucksa, Major Cohen, ima trik da ona bude još bolja. Držite li zrna kave u hladnjaku kako bi dulje trajala, to je pogreška. Svaki put kada vrećicu ili posudu vadite iz hladnjaka, puštate topli zrak unutra, a on zatim stvara vlažno ozračje za zrna kave koja zbog toga gube na kvaliteti. Cohen preporučuje da kavu čuvate u neprozirnoj, dobro zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Povrće koje više voli sobnu temperaturu

Scott Daigre i Jenn Garbee, autori knjige 'Tomatomania', oštro su protiv spremanja rajčica u hladnjak jer niske temperature uništavaju onaj fini okus mesa na rajčici. Zbog toga ponekad mogu postati bezukusne. U slučaju da na sobnoj temperaturi dozriju prije nego što ste ih iskoristili pa su previše mekane, zamrznite ih. Poslije ih možete iskoristiti za razne umake. Možete ih čak zamrznuti cijele, a stavite na pladanj i pustite da se zamrznu pa ih zatim pakirajte po želji kako se ne bi slijepile.

Kruh

Nikako mu nije mjesto u hladnjaku jer će se lakše trgati i izgubit će na okusu. Ili ga čuvajte na sobnoj temperaturi ili zamrznite ako imate viška. Također, odmrzavanje bi bilo najbolje napraviti na sobnoj temperaturi, bez pomoći mikrovalne ili klasične pećnice.

Patlidžani

Dok brokula, celer, mrkva ili cvjetača moraju biti na hladnom kako se ne bi pokvarili, povrće s tropskim i subtropskim porijeklom to ne treba. Budući da potječu iz toplijih krajeva, lako ih možemo držati na sobnoj temperaturi. To su, primjerice, patlidžani, tikvice, krastavci, paprike ili grah.