PROLJETNO BLAGO

Ovu izuzetnu namirnicu trebali biste češće jesti

27.04.2015 u 07:11

Bionic
Reading

Baš kao i drugo povrće opora okusa, rabarbara je najbolja ako se priprema sa šećerom, medom ili kao dodatak voćnim sokovima kako bi se izbalansirala kiselost

Ovo povrće koje raste na podužoj mesnatoj stabljici širokih listova uspijeva u hladnim vremenskim uvjetima i ima opor i pomalo gorak okus. Sada joj je sezona pa je potražite na tržnicama ako već nemate nekoga tko bi vam je mogao ubrati izvan grada.

Rabarbara je biljka koja bi vas izgledom mogla podsjetiti na blitvu, ali njezine su stabljike zapravo crvenkaste i zelene boje te su puno duže i šire. Veliki zeleni listovi su inače toksični pa se konzumira samo stabljika. Oni, naime, sadrže antrakinon, a u većim količinama može izazvati alergijske reakcije.

Rabarbara ne sadrži puno vitamina C, na što smo navikli kod mnogih vrsta povrća i voća, ali zato ima vitamina B, niacin, pantotensku i folnu kiselinu. Nevjerojatno je bogata kalcijem, oko 80 mg u 100 g, te magnezijem i manganom. Također je bogata i vlaknima pa se smatra korisnom za reguliranje probave i kod održavanja tjelesne težine.

Jela s rabarbarom

Vanjski sloj rabarbare lako se guli, a zatim je narežite na kockice pa kuhajte sa šećerom. Obično na kilogram rabarbare ide oko šalica i pol šećera.

Vrlo je popularna u SAD-u, gdje je pita od rabarbare tradicionalni desert blagdanskog ručka za Dan zahvalnosti, ali i u Velikoj Britaniji te skandinavskim zemljama. Od stabljike se inače priprema juha, sarma, salata, umak, kompot, marmelada, džem, a koristi se i kao dodatak nekim slasticama. Probajte napraviti slatki desert s jagodama, kojima uskoro počinje sezona.