OSNOVNA PRAVILA

Što trebate znati kad kuhate s vinom i pivom

20.03.2015 u 07:53

Bionic
Reading

Kada se pravilno koristi u kuhanju, alkohol može dati poseban okus ili teksturu raznim jelima, od konkretnog do slatkog. Ako se još niste okušali u receptima s alkoholom, ovo je nekoliko osnovnih savjeta

Prije nego što se odlučite kuhati s alkoholom, treba vam tek nekoliko savjeta, a ostalo je igra u kuhinji koja će rezultirati drugačijim okusom jer tamno meso primjerice može biti još finije uz malo viskija.

Ne znate kakvo vino odabrati za umak od račića? Ciljajte na zlatnu sredinu. Uopće se nemojte opterećivati posebnim vinima jer često puno koštaju, a isparit će tijekom kuhanja.

Marinade za meso

Probajte dodati malo alkohola marinadama za meso, ali ne pretjerujte s količinom u želji da jelo što bolje ispadne jer može utjecati na teksturu namirnice. Općenito je pravilo da tamno meso poput govedine ili svinjetine voli tamna pića poput viskija, a svijetlo kao što je piletina ili morski plodovi tekilu ili đin.

Bogatiji okusi

Dio vode u raznim umacima možete zamijeniti vinom ili pivom za bogatiji okus. Tako primjerice kruške možete kuhati u crvenom vinu, a to će biti ukusno i efektno. Piletinu na klasičan način pak možete podlijevati pivom dok se peče u pećnici. Yahoo Food još jednom podsjeća na pravilo tamnih namirnica s tamnim pićima. Pečete li teletinu ili govedinu, podlijte je crvenim vinom.

Deserti

Uz malo alkohola mogu biti još slađi. Tu je potrebno malo opreza jer sigurno ste barem u filmovima vidjeli što se događa ako izdubite lubenicu pa u nju ulijete votku. Budite oprezni. Biskvitima i biskvitnim kolačima možete dodati malo likera omiljenog okusa. Voće pa možete obogatiti u umaku koji ćete napraviti s malo ruma i soka od naranče.