JOŠ JEDAN U NIZU DOKAZA

Mediteranska prehrana bolja je i od vježbanja

05.03.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Studija predstavljena na American College of Cardiology u San Diegu pokazala je da osobe koje prakticiraju mediteransku prehranu smanjuju rizik od bolesti srca za čak 47 posto

Kako piše Yahoo! Health, mediteranski se način prehrane pokazao učinkovitijim po ovom pitanju čak i od tjelovježbe.

U tom istraživanju koje je trajalo 11 godina sudjelovalo je 2.500 Grka u dobi od 18 do 89 godina u razdoblju od 2001. do 2012. Prije nego što su počeli sudjelovati u studiji morali su istraživačima otkriti niz podataka o svom zdravlju, načinu prehrane i načinu života, a isti su podaci uzimani nakon pet godina studije te nakon završetka.

Istraživanje je pokazalo da su oni sudionici studije koji su bili visoko ocijenjeni zbog svog zdravog načina života imali najmanji rizik od obolijevanja od bolesti srca u razdoblju od 10 godina u odnosu na one koji su pali u donjoj trećini.

Ovo nije prvi put da je mediteranski način prehrane proglašen najzdravijim, no prvi put se u razdoblju od 10 godina proučavao utjecaj na bolesti srca.
Zanimljivo je da su žene bile discipliniranije po pitanju ovog načina prehrane nego muškarci.

'Naša studija pokazuje da je mediteranska prehrana korisna za sve bez obzira na spol, dobnu skupinu ili zdravstveno stanje', objašnjava Ekavi Georgousopoulou sa Sveučilišta Harokopio u Ateni.

Osim toga, dodaje, mediteranska prehrana ima neizravan utjecaj na liječenje dijabetesa, hipertenzije i upala.

Mediteranska prehrana bogata ribom, voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, zdravim mastima, maslinovim uljem, bijelim meso umjesto crvenog, ključ je zdravlja, objašnjavaju stručnjaci.

Ova prehrana poznata je po svojim zdravstvenim blagodatima: ona može pomoći sniziti rizik od razvijanja raka kod žena koje su prošle menopauzu, zaštititi nas od razvoja depresije, senilne makularne degeneracije oka, razvijanja Alzheimerove bolesti, a ovom dugačkom popisu španjolski su stručnjaci dodali i zaštitni učinak od šećerne bolesti.

Istraživači Sveučilišta Rovira y Virgili analizirali su više od 3.500 osoba izloženih povišenom riziku od bolesti srca i zaključili kako su oni ispitanici koji su koristili blagodati mediteranske prehrane imali 30 posto manje izglede za razvijanje dijabetesa u razdoblju od četiri godine nego ispitanici koji su jeli uobičajenu hranu.