VIŠE NEĆETE GRIJEŠITI

Evo kad zapravo treba posoliti hranu

02.03.2015 u 20:22

Bionic
Reading

Poznato je da u pripremi ukusnog jela male stvari čine veliku razliku, a jedan od osnovnih sastojaka svakako je sol

Hranu najčešće kuhamo pa tako i solimo kako smo naučili od svojih majki, baka ili prema raznim receptima u kuharicama, ali to ne znači da ćemo uvijek napraviti sve kako treba.

Imate li dvojbu treba li hranu posoliti odmah na početku ili tek na kraju, America's Test Kitchen ima odgovor na to. Chef i urednik Dan Souza napravio je mali test s dvama jelima, pečenom mrkvom u pećnici i gulašem od govedine. Svako jelo pripremio je dva puta, ali je u jednom testu posolio odmah, a drugom nakon što je jelo bilo gotovo. I kod pečene mrkve i kod gulaša se ispostavilo da je primjerenije hranu posoliti odmah jer se tijekom kuhanja uspješno može upiti u svaki komadić.

Solite li jelo nakon što ste ga skuhali, namirnice će slane biti samo površinski. Pokazalo se da sol nije prodrla ni u mrkvu niti u komadiće govedine, a jelo je bilo općenito preslano. Stoga Souza preporučuje da stavite manje soli ako vam se dogodi da ste jelo zaboravili posoliti tijekom kuhanja.

U njegovom testu je kod naknadnog soljenja pečene mrkve bilo dovoljno tek 25 posto soli koju je koristio u prvom testu, kada je namirnica bila zasoljena prije pečenja, a u gulaš je stavio 31 posto preporučene doze soli i oba su jela bila dovoljno slana. No unutrašnjost namirnica nije bila slana kao kada je sol dodana na početku.