U HRANI JE LIJEK

Muči vas žgaravica? Evo što pomaže

26.02.2015 u 06:50

Bionic
Reading

Žgaravica ili refluks želučane kiseline vrlo je neugodan problem probavnog sustava, no uz odgovarajuću prehranu nije i nerješiv

Ukoliko patite od žgaravice, morate promijeniti svoju prehranu i u nju svakako uvrstiti namirnice poput mahunarki, jabuke, celera, mlijeka, dinje, banane, riže i zobene kaše, a nutricionisti ističu i blagotvoran utjecaj đumbira, aloe vere te čajeva od koromača, anisa, metvice, pelina, sljeza, lana i dr.

Osobe koje muku muče sa žgaravicom sa svog jelovnika obavezno bi trebale izbaciti prženu, izrazito masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, kavu, alkohol, citrusno voće i sokove, a naravno - ni pušenje ne pomaže.

U borbi protiv žgaravice odlične rezultate daje voće s probavnim enzimima kao što su bromelan i papain jer poboljšavaju probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Konzumirajte češće gorko bilje poput pelina, kičice i srčanika jer ono potiče lučenje probavnih enzima.

370618,371033,370971,370896Dinja se također pokazala vrlo učinkovitom protiv žgaravice. Budući da ima pH vrijednost 6,1, svakako bi se trebala naći na meniju osoba s ovim problemom. U ovu grupu spadaju i dinja honeydew i lubenica.

Đumbir je iznimno učinkovit kod želučanih problema, a odličan je i u borbi protiv žgaravice, što je potvrđeno mnogim istraživanjima. Slobodno ga konzumirajte samog ili kao dodatak hrani - juhama, prilozima, salatama - pa čak i u napicima.

Mnoga su istraživanja pokazala da mahunarke blagotvorno djeluju na probavni sustav. Naime prepune su vlakana koja naš organizam lako probavlja.

Jabuka bi se također trebala naći na popisu namirnica osoba koje muči žgaravica jer odavno je poznato da dobro djeluje na probavu.

Protiv žgaravice pomažu i piletina i puretina (ne pržena), ali kožu, najmasniji dio, svakako odstranite. Ukoliko imate problema s refluksom, slobodno jedite ribu ili plodove mora, salatu (ali izbjegavajte luk ili rajčice), zeleno lisnato povrće, celer, bulgur, kuskus, peršin…