PROBAJTE KOD KUĆE

Ovoj raskošnoj pizzi teško ćete odoljeti

15.02.2015 u 09:20

Bionic
Reading

Klasičari ne mogu odoljeti najobičnijoj miješanoj pizzi, gurmani se češće odlučuju za pizze s bogatim mesnim dodacima, a ljubitelji zdrave prehrane radije biraju vegetarijanske varijante pizze. No bez obzira koja vrsta pizze vam je omiljena, ovoj pizzi teško ćete odoljeti

Chicago style deep-dish pizza stvorena je u Pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine, a otad taj naziv podrazumijeva posebnu vrstu pizze koja se peče u dubljoj okrugloj posudi te ima deblji sloj sastojaka od uobičajenih pizza. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom, a upravo zbog toga joj najveći gurmani teško mogu odoljeti.

Recept je individualan te svaki pizza majstor ima vlastitu izvedbu ove doista posebne pizze. Baš tako i pizza majstor Darijan Katalinić, vlasnik zagrebačke pizzerije Chello, koji se prvi u Hrvatskoj odvažio ljubiteljima pizze ponuditi ovu vrstu, ima vlastiti originalni recept za Chello Chicago Style pizzu, a ovoga puta otkriva recept za jednostavnu pripremu Chicago style pizze kod kuće.

Kako napominje, recept je prilagođen za pripremu kod kuće, u običnom četvrtastom limu za pečenje, a količina je dovoljna za četiri osobe.

Potrebni sastojci:

Maslinovo ili suncokretovo ulje za premazivanje lima za pečenje

Prvi sloj:
60 + 20 dag tijesta za pizzu
60-70 dag sira
20 dag šunke
25 dag šampinjona
1 svježa paprika, narezana na kockice
5-6 cherry rajčica, narezane na ploškice
4 dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice

Drugi sloj:
15 dag sira
10 dag šunke
5 dag vratine
5 dag kulena
5 dag dimljenog sira

Priprema

Tijesto za pizzu možete pripremiti sami ili ga kupiti u pekari ili pizzeriji. Maslinovim uljem premažite lim za pečenje, uključujući i rubove. Zatim 60 dag tijesta razvucite tako da prelazi rubove lima za pečenje.

Na razvučeno tijesto stavite sir, a na njega šunku, šampinjone te narezanu papriku i cherry rajčice. Zatim uzmite 20 dag tijesta te ga što tanje razvucite preko sastojaka. Tijesto koje prelazi rubove lima lagano zarolajte bez stiskanja.

Zagrijte pećnicu na 220 - 250 stupnjeva, a pizzu prije pečenja lagano izbušite oštricom noža. Rupice neka budu udaljene otprilike jedan centimetar, nakon toga preko tijesta prelijte četiri dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice. Pelate ili koncentrat rajčice možete začiniti s malo soli, papra, peršinom, šećerom te češnjakom i začinima po izboru.

Nakon toga pizzu pecite 25, 35 minuta. Tijekom pečenja polovica stavljenog umaka od rajčice treba proći kroz rupice u tijestu, što će osigurati sočnost pizze.

Kada se polovica umaka od rajčice upije, pizzu izvadite iz pećnice te dodajte sir, šunku, vratinu, kulen te na sam vrh dimljeni sir. Zatim pizzu ponovno zapecite na pet do 10 minuta na 220 - 250 stupnjeva.

Nakon što je pizza gotova, ostavite je da odstoji pet minuta te nakon toga poslužite.