NEMA BOLJEG

Namaz u kojem možete uživati bez grižnje savjesti

30.01.2015 u 13:11

Bionic
Reading

Umjesto da kupujete gotove namaze, pripremite ukusni humus za koji vam čak ne treba recept, a zadivit ćete članove obitelji ili prijatelje poput pravog profija

Slanutak, koji još nazivaju leblebija te egipatski grašak, oblikom je nalik sušenom grašku. U sto grama  ima oko 360 kalorija, a od toga 19 posto proteina, šest posto masti, 60 posto ugljikohidrata, 17 g dijetetskih vlakana i 10,7 g šećera.

Zbog topivih i netopivih vlakana, blagotvoran je za mnoga zdravstvena stanja i spada među najzdravije namirnice u kojima možete uživati do mile volje.

Poznati humus od slanutka toliko je jednostavno napraviti i bez recepta da mu više nećete moći odoljeti. Niste li do sada radili humus, slijedite ove jednostavne korake mnogima omiljenog kulinarskog bloga Food52

Ako nemate iskustva sa slanutkom, jedan dio zamijenite pečenim povrćem poput mrkve ili krumpira koji će dati slatkast okus. S vremenom će vam se humus toliko svidjeti da za to vjerojatno neće biti potrebe.



Priprema humusa

Uzmite oko dvije šalice slanutka (ili dio zamijenite povrćem), dodajte malo tahini paste, limunova soka, soli, maslinova ulja, nasjeckanog češnjaka i začine po želji. Nećete pogriješiti s kimom ili primjerice malo kajenske paprike.

Sada sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu, a za to je potrebno nekoliko minuta. Probajte pa dodajte začina ili soli ako nedostaje i to je sve.