NAJČEŠĆA POGREŠKA

Zbog ovog vam hrana ispada gnjecava

29.01.2015 u 09:36

Bionic
Reading

Muči li vas problem da nakon silnog truda i pripreme pečena hrana ostaje gnjecava umjesto hrskava, postoji samo jedan važan savjet – dajte joj mjesta

Vrlo jednostavno pravilo na koje mnogi zaborave u žurbi ili želji da uprljaju što manje posuđa, na kraju može rezultirati manje ukusnim jelom.

Pravilo da hrani morate dati više mjesta ako želite da bude lijepe pržene boje i hrskavog okusa vrijedi za gotovo sve namirnice od sjeckanog povrća, odrezaka pa do krumpira

Kako pišu kulinarski stručnjaci za Huffington Post, stisnuta hrana u maloj tavi ili protvanu ne može se zapeći zbog prevelike vlage koja ne isparava već ostaje oko namirnica koje se zato više kuhaju nego peku.

Kada primjerice pečete povrće, radije to napravite u dvije ture ili na dva lima. Ima li dovoljno mjesta, svaki komadić povrća će se karmelizirati i dobiti hrskav okus koji želimo, a to vrijedi i za pečenje mesa ili nekih drugih namirnica.

Ovo pravilo vrijedi i kod pečenja kolačića koji nisu u komadu. Ako ne ostavite dovoljno mjesta, prilijepit će se jedni uz druge i sav trud propada.