SUPER IDEJE

Tako obična namirnica, a jela čini puno ukusnijima

28.01.2015 u 08:42

Bionic
Reading

Limun se s pravom smatra super namirnicom jer osim što je prepun korisnih sastojaka za naše zdravlje, poznato je to koliko nam je dobar saveznik prilikom prirodnog čišćenja doma

Osim što ga koristimo da začinimo salatu ili ispečemo ukusne kolače, limun nam lako može pomoći da pri pripremi hrane dobijemo malo drugačiji okus i unesemo nešto novo u našu rutinu kuhanja.

Riba na pari

Želite li najzdraviju inačicu ribe, možete je pripremiti kao da je kuhana na pari ili poširana - i u to u tavici. Narežite limun na kolutiće pa ih stavite u tavicu. Zatim složite ribu na njih i nalijte malo vode. Riba će imati još bolji okus i neće se lijepiti za dno tavice.

Spriječite ljepljivu tjesteninu

Budući da je pitka voda iz slavine obično blago alkalna, djelovat će na tjesteninu tako da na kraju bude ljepljiva jer će škrob i voda u kombinaciji stvoriti ljepljivu masu. Kako biste to spriječili, u vodu stavite dvije žlice limunova soka.

Bolji dressing za salatu

Lisnato povrće koje rado jedemo kao salatu bit će ukusnije ako oštar okus octa razblažimo pomoću malo limunova soka. America’s Test Kitchen preporučuje omjer 1:3.

Drugačiji ručak

Limun će odlično nadopuniti mesna jela od piletine, gulaš ili varivo. Prije nego što servirate jelo iscijedite malo limunova soka ili na početku kuhanja naribajte njegovu koricu te razbijte svakodnevnu rutinu istih okusa.

Ukusniji prilog

Riža ili pire krumpir bit će ukusniji ako prije serviranja umiješate malo limunovog soka i naribane korice. Yahoo Food preporučuje da upotrijebite četvrtinu žličice soka i dvije žličice naribane korice za količinu od četiri obroka.

Limun s grila

Polovice limuna pritisnite na gril i pustite da se zapeku, a zatim iscijedite sok na mesna jela. Sok limuna karamelizirat će se zbog šećera u njemu te dati kompleksniji okus jelu.

Pesto

Obično je glavni sastojak ukusnog pesta bosiljak, a kako biste spriječili da on promijeni boju, dodajte mu limunov sok. Tako ga primjerice ako očekuje goste možete ranije pripremiti, a zahvaljujući limunu imat će lijepu boju, kao da ste ga tek zgotovili.

Premaz od maslinovog ulja

Maslinovom ulju pridružite mirisno bilje poput ružmarina, malo limunove korice i soka pa time primjerice premažite meso prije pečenja.