ODLIČAN SAVJET

Jednostavan trik za brže guljenje mrkve

23.01.2015 u 09:21

Bionic
Reading

Mrkva je nezamjenjiva namirnica koja će upotpuniti gotovo svako jelo, od jednostavnog variva do ukusnih delicija s mesom, a kod svakodnevnog kuhanja uvijek dobro dođe koji trik više da bismo bili što prije gotovi

Američka kuharica Kara Michelson otkrila je svoj trik za brže guljenje mrkve jer kaže za OWN Show kako time štedi vrijeme u svakodnevnom kuhanju.

Njezin način guljenja mrkve nije posebno veliko otkriće, ali početniku može uvelike olakšati rad. Umjesto da mrkvu drži u ruci i ljuštilicu povlači odozgo prema dolje, Michelson je vrti ukrug i ne odmiče s mrkve.

Tvrdi da na taj način mrkvu guli puno brže, a to joj je bitno kada priprema velike količine hrane kao profesionalna kuharica.

Karoteonodi, antiosksidansi koji mrkvi daju privlačnu narančastu boju, štite naš organizam od srčanih oboljenja, katarakta i određenih vrsta tumora. Budući da u ovo zimsko doba nemamo prevelik izbor svježeg povrća, mrkva bi trebala što češće biti na našem tanjuru. Može se pripremiti na puno načina - kao grickalica, salata, juha, varivo, prilog, glavno jelo, a popularna je i kao desert. Stoga pronađite neki zgodni recept i iskoristite novu tehniku guljenja.

Znanstvenici kažu kako je mrkvu kod kuhanja bolje iskoristiti ako je cijela. Naime, antikancerogena svojstva mrkve možete povećati ako je skuhate cijelu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu ustvrdili su da rezanje mrkve nakon kuhanja može povećati količinu njezina prirodnog šećera koji ima antikancerogena svojstva. Međutim, ako mrkvu narežete prije kuhanja, ona gubi svoja zdrava svojstva.