BLAGDANSKA DELICIJA

Riblji recept koji morate isprobati za Badnjak

22.12.2014 u 07:03

Bionic
Reading

Na Badnju večer tradicionalno se pripremaju riblja jela, najčešće bakalar. No ukoliko želite isprobati nešto novo i doista drugačije, slavni kuhar Tomislav Karamarko otkriva pripremu tagliate od jadranske tune s rižotom od povrća

Tomislav Karamarko nedavno je s hrvatskom nacionalnom seniorskom reprezentacijom na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu - najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu - osvojio srebro u kategoriji topli meni te broncu u kategoriji hladna kuhinja, a povodom blagdana otkriva recept za riblji meni za koji ćete sigurno dobiti brojne pohvale.

Uspješan chef radi u Falkensteinerovom hotelu Adriana i gostima rado sprema jela sa svježom ribom, poput tagliate od jadranske tune s rižotom od povrća, što lako možete pripremiti i kod kuće u ovo blagdansko vrijeme.

Sastojci za šest osoba:

svježa tuna (file), 700 g
crni sezam, 30 g
bijeli sezam, 30 g
sol, 3 g
malo papra
maslinovo ulje, 1 dcl
crveni luk, 150 g
češnjak, 15 g
list peršina
bijelo vino, 6 dcl
mrkva, 80 g
tikvica, 100 g
poriluk, 100 g
riža, 250 g
riblji temeljac, 6 dcl

Priprema:

Kad crveni luk zažuti na maslinovom ulju, dodajte mrkvu i poriluk rezan na kockice te sitno kosan češnjak. Dodajte zatim rižu, kratko dinstajte te zalijte bijelim vinom. Pirjajte pomalo zalijevajući temeljcem.

Kad je riža skoro kuhana, dodajte tikvice rezane na kockice, sol, papar, kosani peršin i žlicu maslinovog ulja.

Tunu narežite na pravokutne komade dužine 6-7 cm i debljine 3 cm, začinite solju i paprom, uvaljajte u izmiješani crni i bijeli sezam te kratko prepecite sa svih strana na roštilju ili u tavici. Prepečenu tunu ostavite nekoliko minuta na toplom mjestu te poslužite s rižotom od povrća.