JEDNOSTAVAN RECEPT

Ma kakav bakalar, lignje su hit

19.12.2014 u 08:27

Bionic
Reading

Tradicionalno na Badnjak pripremamo ribu, najčešće sušeni bakalar koji nije riba iz našeg podneblja. No, zašto ne biste promijenili navike i za blagdansku trpezu pripremili lignju, po mogućnosti jadransku

Već treću godinu zaredom na području sjeverozapadne Istre u ovo doba, sve do 6. siječnja 2015. traju Dani jadranskih lignji. Šef kuhinje restorana Toni Paolo Paoletić otkrio je recept za svoj izuzetno traženi specijalitet od jadranske lignje. Lignja je, ističe chef Paolo, vrlo zahvalna namirnica koja može biti osnova i za jednostavna jela i za visoku kuhinju. Upravo je ovo jedno od jela u kojima skromna lignja jednostavnom pripremom postaje vrhunski specijalitet.

Lignje 'Kako su delale naše none'

Potrebni sastojci:

jadranske lignje
luk
češnjak
maslinovo ulje
peršin
bijelo vino
kukuruzna krupica – palenta
sol i papar

Priprema

Jadranske lignje očistimo i narežemo na komadiće (kockice). Popržimo luk na maslinovu ulju dok ne požuti. Dodamo sitno nasjeckani peršin i češnjak. Ubacimo lignje i dinstamo dok ne omekšaju i stvore gusti umak.

Prilikom dinstanja dodajmo crnilo od lignje i podlijevamo vinom. Začinimo solju i paprom.

U vrelu vodu dodamo maslinova ulja i soli, te polako kuhamo palentu. Zgotovljenu palentu serviramo toplu s crnim lignjama. Uslast!