TKO ZNA, ZNA

Mali savjeti za prefine božićne kolače

17.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Koliko god da se veselimo blagdanima, pomalo su i stresni jer znamo da je puno posla pred nama, a među najdražim zadacima sigurno je i pečenje kolača

Primamljivi mirisi božićnih kolačića uskoro će se početi širiti u većini domova, a osim što se neizmjerno veselimo okupljanju najdražih ljudi, priprema slastica idealna je za kvalitetno provođenje vremena s obitelji i bližnjima..

Napravite plan i provjerite zalihe

Ima li išta gore nego kad usred pečenja shvatite da nemate prašak za pecivo i nema šanse da vam kolač uspije! Da biste to spriječili, prije no što krenete u svijet slatkih čarolija, provjerite imate li sve sastojke, napravite popis za trgovinu da štogod ne zaboravite i smislite redoslijed pečenja i pripreme. Dobro znate da se za neke kolače kreme moraju prvo ohladiti, tijesto možda mora odstajati u hladnjaku pa prema tome napravite raspored posla da ne gubite vrijeme. Za ukrašavanje si pak dajte dovoljno vremena jer u tome biste zaista trebali uživati.

Niste sigurni kako vam je kolač ispao

Ispekli ste biskvit za tortu ili neki kolač, no čini vam ste da ste nešto izostavili ili pretjerali s nekim sastojkom? Nemojte se gristi unaprijed ili baciti biskvit. Da ne biste uništili možda ipak dobar kolač, okrenite biskvit naopako i uzmite komadić s dna da ga možete probati. Ako je sve u redu, nitko neće primijetiti da nedostaje komadićak.

Pecite i osjetilima, a ne samo prema pravilima

S godinama iskustva već ste sigurno naučili da određene kolače i recepte uopće ne radite kako se preporučuje i nemojte to zaboraviti. Koristite sva osjetila i ne ustručavajte se napraviti po svome. Ako vam se čini da je primjerice biskvit pečen, nemojte riskirati da zagori, a ako nečemu nedostaje boje kako ste zamislili, dodajte još. Blagdanski kolačići veliko su veselje svima, a vi ste prije svega trebate dobro zabaviti dok ih radite.

Maknite višak brašna

Svaki put kada valjate tijesto za neku slasticu ili primjerice pizzu nemojte zaboraviti maknuti višak brašna koje koristite da se ne lijepi za površinu. Višak brašna koji ostane na tijestu ponekad može ostati čak i u grudicama, a nakon pečenja umanjit će okus fine slastice jer se neće integrirati. Zato bi bilo najbolje da imate četku i slasticu očistite prije nego što nastavite dalje s pripremanjem.

Ne zaboravite na serviranje

Znate kako se kaže da prvo jedemo očima? I to je istina. 'Ako ste se već toliko potrudili da ispečete kolače, onda si dajte još malo truda pa ih ukrasite', kaže Zoe Nathan za Yahoo Food, koja inače radi u poznatoj slastičarnici Huckleberry Café & Bakery's. Ne moraju to biti velike stvari, tek koja mrvica i detalj da se vidi kako ste pazili na serviranje i ukrašavanje.