ZAČIN MORA TEĆI

Pet razloga zašto trebate češće koristiti cimet

07.12.2014 u 07:53

Bionic
Reading

Cimet je mnogima miris koji ih podsjeća na kolače i blagdansko raspoloženje, no ljubitelje tog začina još će više razveseliti činjenica da ima i dobar učinak na zdravlje

Antibakterijska svojstva

Jeste li znali da samo jedna žličica cimeta ima isti antioksidativan učinak kao pola šalice borovnice? Kladimo se da također niste pojma imali da cimet ima prirodna antibakterijska svojstva te da je posebno učinkovit protiv E. coli.

Srce

Prehrana u kojoj ima cimeta i kurkume smanjuje negativne učinke masne hrane. Nakon posebno masnog ručka razina triglicerida u krvi raste, a kronično visoka razina triglicerida povećava rizik od srčanih bolesti. Malo istraživanje pokazalo je da poslije obroka u kojem je bilo cimeta u krvi subjekta ima 30 posto manje triglicerida nego kod onih koji nisu začinili jelo.

Šećer u krvi

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta koji je bogat antioksidantima smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Istraživanje je nakon 12 tjedana pokazalo kako ekstrakt cimeta pomaže kod smanjivanja šećera u krvi.

Dijabetes

Cimet također usporava pražnjenje želuca što smanjuje naglo podizanje šećera u krvi nakon obroka te pojačava učinkovitost inzulina. Istraživanje obavljeno na Sveučilištu u Georgiji pokazalo je kako cimet može čak i smanjiti oštećenja tkiva i upale koje stvara visoka razina šećera u krvi. Kad je šećer u krvi visok, šećeri se počnu spajati s proteinima u spojeve na koje reagira imunološki sustav, zbog čega nastaju upale i oštećenje tkiva povezani sa starenjem i dijabetesom.

Mozak

Istraživanja su pokazala kako samo miris cimeta poboljšava naše kognitivne sposobnosti, a unošenje u organizam znatno pojačava funkcije mozga. Cimet ubrzava vizualno-motoričke reakcije i pojačava koncentraciju. Postoji čak i istraživanje koje ukazuje na to kako cimet možda smanjuje upale moždanih stanica nakon udaraca ili moždanog udara.

Parkinsonova bolest

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je kako se cimet pretvara u natrijev benzoat koji zatim putuje u mozak i u slučaju životinja s Parkinsonovom bolešću štiti neurone, normalizira razine neurotransmitera i poboljšava motoričke funkcije.

Još nekoliko zgodnih načina na koje se cimet može koristiti:

Pospite kavu cimetom umjesto da koristite šećer.
Možete dodati malo cimeta na tople zobene pahuljice ili hladne žitarice.
Zaledite cimet i dodajte ga u vodu ili koktele.
Začinite cimetom voće s roštilja.
Zamiješajte cimet u putar od badema, ili bilo koji maslac od orašastog voća ili sjemenki, pa ga koristite kao umak za svježe jabuke ili kruške.
Dodajte malo cimeta u juhu od crnog graha ili vegetarijanski čili.
Začinite pečenu cvjetaču ili špagete s malo cimeta.
Pospite malo cimeta na kokice.
Umiješajte malo cimeta u rastopljenu tamnu čokoladu i to prelijte po orašastom i drugom voću.

Važno je naglasiti kako ni u čemu nije dobro pretjerivati, pa tako ni s cimetom, no dok god ste umjereni,  mogao bi vam poboljšati zdravlje. Nije dobro uzimati više od pola žličice dnevno.