SVJETSKI KULINARSKI KUP

Chef Tomislav Karamarko i hrvatski kuhari okitili se medaljama

28.11.2014 u 20:09

Bionic
Reading

Nakon osvojene brončane medalje prije četiri godine Hrvatska nacionalna seniorska reprezentacija vraća se jača no ikad. Na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu - najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu osvojili su srebro u kategoriji 'topli meni' te broncu u kategoriji 'hladna kuhinja'

Menijem pripremljenim za 110 osoba pred publikom, na kojem su bili, predjelo - duet romba i sabljarke obogaćen školjkama i rakovima na kompotu od rajčice s umakom od bijelog vina; glavno jelo - kombinacija janjećeg i srnećeg karea poslužena s dva umaka, mladim povrćem i punjenim tijestom; desert - mousse od bijele i mliječne čokolade s pralinom od lješnjaka, voćnim sladoledom i culiem od maline, Hrvatska kulinarska reprezentacija na čelu s Falkensteinerovim kuharom Tomislavom Karamarkom oduševila je žiri te ove godine na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu zasluženo osvojila srebrnu medalju.

Na najvećem gastro natjecanju Hrvatska kulinarska reprezentacija predstavila je jela i u kategoriji 'hladna kuhinja' te su za taj nastup osvojili brončanu medalju.

U timu repke su i dva Falkensteinerova kuhara – najbolji kuhar u Hrvatskoj Tomislav Karamarko i Šime Vučetić, obojica kuhari u luksuznom zadarskom boutique hotelu Adriana. Ostali članovi seniorske reprezentacije su Anđelko Levanić iz hotela Turist, Varaždin; Nikolina Lončar iz hotela Zlatan, Koprivnica; Ivana Vukmanić, Hotel Pical, Poreč i Zlatko Novak iz Gasthof in der Au, Starnberg, Njemačka.

'Izuzetno sam sretan jer smo uspjeli otići stepenicu više. Prije četiri godine u Luksemburgu smo osvojili broncu, a osvojena srebrna medalja je i više no što smo očekivali. Sada trebamo još više trenirati i truditi se biti što bolji kako bismo se za četiri godine vratili sa zlatnom medaljom,' rekao je Tomislav Karamarko.

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već 40-tak godina. Ove godine od 22.-26. listopada ponovo je bio mjesto susreta preko 5000 kuhara iz svih krajeva svijeta.