SOČNA I HRSKAVA

Mirisna torta od jabuka i oraha uljepšat će vam dan

15.12.2016 u 15:33

Bionic
Reading

Hladne zimske dane začinite slatkim mirisnim zalogajima, a 'crumble' torta od jabuka i oraha idealan je odabir. Jabuke će torti dati sočnost, a 'crumble' će joj podariti neodoljivu hrskavost. Kombinacija iz snova...

Potrebni sastojci:

za crumble:

130 g brašna
65 g smeđeg šećera
malo cimeta
malo naribane limunove korice
malo svježe naribanog muškatnog oraščića
pola žličice soli
120 g sitno sjeckanih oraha
110 g maslaca, rastopljenog

za tijesto:
2 veće jabuke (ili tri srednje veličine), očišćene i nasjeckane na jako tanke kriške
190 g brašna
žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
pola žličice soli
90 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
burbon vanilija
čašica kiselog vrhnja
šećer u prahu za dekoraciju



Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te namastite i pobrašnite kalup za tortu promjera 26 cm.

Prvo pripremite crumble i to tako da u zdjeli pomiješate suhe sastojke, brašno, smeđi šećer, muškatni oraščić, cimet, sol i orahe. Po suhim sastojcima prelijte rastopljeni maslac i izmiješajte smjesu prstima dok ne dobijete mrvice.

U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i prašak za pečenje. U posebnoj zdjeli dobro izmiksajte maslac i šećer i tek zatim dodajte jaja i vaniliju, a kad se sve dobro izmiješalo, dodajte kiselo vrhnje. Suhe sastojke dodajte smjesi malo, pomalo, pažljivo miksajući.

Oguljene jabuke i narezane na jako tanke listiće dodajte smjesi te lagano izmiješajte silikonskom lopaticom kako bi se jednakomjerno rasporedile.

Smjesom napunite kalup za torte, a na vrh pažljivo sipajte crumble te smjestite na srednju prečku u pećnici i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Stavite aluminijsku foliju na vrh i pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice.

Torta se treba hladiti u kalupu barem 20-ak minuta prije vađenja. Ukrasite je šećerom u prahu i uživajte u sočnim i hrskavim zalogajima.