ENERGIJA I ZDRAVLJE

Super namirnice u kojima trebate uživati ove zime

17.11.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Zimi nam često nedostaje vitamina jer je izbor namirnica puno slabiji nego primjerice ljeti, ali uz malo truda na tanjuru ipak možete imati odličnu hranu koja će vas štititi od prehlada i viroza

Nutricionisti se slažu u mišljenju da je zima možda i najvažnije godišnje doba za pažljiv odabir onoga što jedemo jer nemamo toliko šarolik i pristupačan izbor voća, povrća i ostalih namirnica, a viroze i razne prehlade su puno češće. Ne znate li što prvo odabrati, evo nekoliko prijedloga stručnjaka s Details.com. Što god birali, svakako se potrudite da to budu namirnice s lokalnog područja ili, kako bismo jednostavno rekli - domaće.

Raštika

Prava je zimska poslastica jer ima puno vitamina A i K, ali i dovoljno antioksidanata koji jačaju imunitet u hladnim danima. Jedna porcija sadrži 7,6 grama vlakana, što prema američkom Ministarstvu poljoprivrede može sniziti tjelesnu apsorpciju kalorija od pojedenih ugljikohidrata. A najbolji dio svega je taj što ćete pojesti tek 46 kalorija.



Buče

Bogate su vitaminima A i C te željezom i riboflavinom (aka B2), što vam može poboljšati raspoloženje nekog jako turobnog dana. Buče s tamnijom korom imaju više fitokemikalija, a one su pak važne za zdravlje organizma.

Šipak

Nar, mogranj ili šipak jedan je od idealnih jesenskih plodova jer ima mnoge prednosti za zdravlje, ukusan je i dugo traje. Razna istraživanja do sada su pokazala da šipak ima bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija štiti kardiovaskularni sustav, utječe na usporavanje artritisa, ali dobro djeluje i na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje općenito. I sok od šipka ima mnoge blagodati za naš organizam. Neke su studije tako pokazale da pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca i smanjuje razinu LDL (lošeg) kolesterola.

Jedete li šipak, tijelu ćete osigurati puno vitamina C te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala ima puno kalija. Budući da ima visoku razinu vitamina C, ima i snažno protuupalno djelovanje, a može biti od pomoći i osobama koje boluju od astme.

Kaki ili japanska jabuka

Slađa od bresaka i jednako zdrava, ako ne i više, kaki ili japanska jabuka osigurat će vam oko 55 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A, oko 21 posto vitamina C, 25 posto vlakana i 30 posto mangana.

Grejp

Osim što je pun vitamina, poput ostalih agruma i voća općenito, grejp je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma. Studija objavljena u Journal of Medicinal Food pokazala je da su ispitanici smršavjeli gotovo dva kilograma više od ostalih ako su tri puta dnevno, prije svakog obroka, pojeli pola grejpa. Takav način prehrane trajao je 12 tjedana.