LOŠE NAVIKE

Niste ni svjesni koliko prerađene hrane jedete

25.10.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Prelazak na zdraviji način prehrane nije toliko težak koliko vam se možda na prvi pogled čini. Donosimo vam dokazano djelotvorne savjete koji će vam pomoći da iz prehrane izbacite prerađene namirnice

Na spomen industrijski prerađene hrane, većina odmah pomisli na kobasice, hrenovke i salame. Ali kategorija prerađene hrane broji mnogo više proizvoda. Pomfrit, hamburgeri, čips, kroketi, kolači, keksi, proizvodi za mikrovalnu… sve su to prerađene namirnice koje dokazano štete ljudskom zdravlju.

Kada biste redovito počeli pratiti što jedete, vrlo brzo biste vjerojatno uvidjeli da vam dobar dio svakodnevne prehrane čine upravo prerađene namirnice. Kako ih svesti na minimum ili – još bolje – kako ih izbaciti iz prehrane? Time se u svojoj knjizi '100 Days of Real Food: How We Did It, What We Learned, and 100 Easy, Wholesome Recipes Your Family Will Love' pozabavila Lisa Leake. Njezini motivacijski savjeti mogli bi vam pomoći ako se odlučite jesti zdravije.

Lakše je nego što se na prvi pogled čini
Nijedna promjena nije laka i za usvajanje novih stvari potreba je navika i vrijeme. Morate znati da će vam izbjegavanje prerađene hrane s vremenom postati potpuno normalno. Važno je samo početi i biti svjestan da će početna nelagoda s vremenom proći.

Bit ćete zdraviji
Izbjegavanje prerađene hrane snažno će vam utjecati na zdravlje. Dokazano ćete imati više energije, osjećat ćete se zdravije, a smršavjet ćete! Vrlo često dolazi i do ublažavanja simptoma određenih bolesti poput astme i problema s crijevima, a katkada i u potpunosti nestaju.

Obavezno čitajte deklaracije
Čitanje deklaracija neka vam postane navika. Možda na njima ne pišu sve potrebne informacija, ali i s onima šturima znat ćete se postaviti. S vremenom ćete već na prvi pogled naučiti prepoznati je li riječ o zdravoj ili prerađenoj namirnici.

Jeftinije na kraju bude skuplje
Istina je da su zdrave namirnice nešto skuplje od onih prerađenih, ali ako je cijena zdravlje, onda budite svjesni da je jeftina hrana u konačnici skuplja. Uostalom, ne morate kupovati mnogo namirnica, ali morate biti kreativni s onima koje imate. Potrebno je samo malo vremena za stvaranje novih navika.



Zdrave namirnice puno su ukusnije

Vjerojatno ste naviknuli na okus prerađene hrane i fina vam je, ali realno, zdrave namirnice puno su ukusnije. Kad se naviknete, i sami ćete to uvidjeti. Oni koji su iskušali pitaju se kako su im, primjerice, hrenovke nekada bile ukusne…

Normalno je da katkada posrnete

Kada budete odlučili promijeniti prehrambene navike, doživjet ćete povremeno posrtanje. Primjerice, jest ćete šest dana zdravo, a sedmi ćete pokleknuti i pojest ćete hamburger ili nešto slično. Nemojte se kriviti, to se događa i potpuno je normalno. Nakon posrtaja, ustanite i nastavite dalje prema novim i zdravim navikama.

Planiranje je važno

Kada prelazite na zdravu prehranu, obavezno morate napraviti plan. Napišite si okvirni jelovnik za tjedan dana, planirajte kupnju i napravite popis potrebnih namirnica, planirajte vrijeme za kuhanje, ali i za jelo… Kad ste pripremljeni, ništa vas neće iznenaditi. Nije loše da si napišete i motivacijsko pismo koje će vam dati snagu kad budete slabi. U njemu si napišite zašto ste odlučili preći na zdravu prehranu.