OD ZAČINA DO SLANINE

Prefine ideje za raznovrstan pire krumpir

17.10.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Obični pire krumpir mnogi bi mogli jesti i svaki dan koliko ga vole, ali zamislite samo kako je ukusan ako je u njemu i hrskava slanina ili neki odličan začin

Želite li malo eksperimentirati u kuhinji, krenite od pripreme pire krumpira. Osim onog klasičnog pirea koji smo jeli još u djetinjstvu, veliki su chefovi igrom s receptima osmislili varijante od kojih doslovno rastu zazubice.

Osnovni recept

Skuhajte oko kilogram yukon krumpira narezanog na kriške. Obično mu je potrebno oko 15 minuta kuhanja, a da je gotov, najbolje ćete znati ako ga upiknete vilicom i bude mekan, savjetuje kulinarska rubrika Huffington Posta. Kada je krumpir gotov, ocijedite ga i ostavite sa strane, a u loncu u kojem se kuhao zagrijte dvije žlice maslaca i šalicu mlijeka. Kada se maslac rastopi, dodajte krumpir i napravite pire te po želji dodajte sol i papar.

Sir

Za pomalo specifičan okus stavite u pire oko 100 grama kozjeg ili feta sira. Bogatiji okus dobit ćete nekim kremastim sirom kao što je brie, a cheddar ili švicarski sir pire krumpiru će dati malo oštriji okus.

Začinjeni pire krumpir

Za tipičan meksički okus umiješajte žličicu sitno sjeckanih čili papričica. Španjolski štih dobit ćete tako da u pire krumpir stavite četiri žlice sušene paprike s malo svježeg vlasca. Indijski način pripreme zahtijeva slatku vrstu krumpira. Nakon što ga skuhate u krumpir umiješajte tri četvrtine žličice garam masale, mješavine mljevenih aromatičnih začina, i pola žličice kima.

Začini

Zaista se možete poigrati prema svojim željama jer svatko ima najdraže začine na svojoj listi. Ako niste sigurni što bi sve odgovaralo uz pire krumpir, probajte umiješati malo pesta i naribanog parmezana. Druga opcija je da stavite  čajnu žličicu usitnjenog ružmarina i malo limunove korice.

Hrskavi komadići

Dok neki vole da je pire krumpir glatka smjesa koja lako klizi niz grlo, drugi će rado malo eksperimentirati pa će tako dodati komadiće pržene slanine. No možete napraviti i povrtnu varijantu te ubaciti nasjeckanu brokulu pred sam kraj kuhanja krumpira jer njoj ne treba puno. Odvojite brokulu od krumpira pa je polako umiješajte nakon što napravite pire. Za hrskavi okus dodajte malo običnih ili pecan prženih oraha.