PROBAJTE ODOLJETI

Otvoreni ravioli s gljivama

29.09.2014 u 10:48

Bionic
Reading

Ovo je idealno jesensko jelo jer je vrijeme berbe gljiva, pa je ponuda na tržnicama i u dućanima puno raznovrsnija. Otvorene raviole možete puniti omiljenim vrstama gljiva, a bez obzira na to za koje se odlučili, ne zaboravite na sušene vrganje koji će ovom jelu podariti neodoljivu aromu

Nova zbirka recepata neupitnog kuma talijanske kuhinje Antonija Carluccija, u izdanju Profil Knjige, podjednako je zanimljiva i početnicima i naprednim obožavateljima jedne od najpopularnijih namirnica na svijetu, tjestenine. Čak sedam desetljeća Carluccio voli, mijesi, kuha i jede tjesteninu pa u novoj knjizi prenosi recepte, savjete i tajne koje je strastveno skupljao 50 godina, sve kako bi čitateljima pomogao da na mnoge različite načine stvore najpopularnije i najukusnije jelo na svijetu.

Potrebni sastojci:

svježa tjestenina s jajima
sol i papar, prema potrebi
maslinovo ulje
50 g maslaca
30 g svježe naribanog parmezana

Za nadjev
20 g sušenih vrganja, namočenih
50 ml maslinova ulja
2 češnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana
500 g svježih miješanih divljih gljiva kao što su
jesenski ili proljetni vrganji, lisičarke itd.
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Možete upotrijebiti nadjev po želji: mesni, riblji, povrtni. Važan je okus…

Antonio Carluccio: Tjestenina
Priprema

Ručno ili strojno razvaljajte tijesto na debljinu od milimetra, izrežite osam kvadrata veličine 15 centimetara i pokrijte ih ubrusom. Sušene vrganje namačite 20 minuta u vreloj vodi. Ocijedite ih i sitno nasjeckajte.

U velikoj posudi ugrijte ulje i nekoliko minuta lagano pržite češnjak, da ne potamni. Dodajte očišćene i narezane svježe i namočene gljive te malo soli i papra i pržite dok gljive lagano ne omekšaju, sedam, osam minuta. Dodajte peršin.

U međuvremenu listove tijesta uronite u mnogo uzavrele, posoljene vode u koju ste stavili malo maslinova ulja da se ne zalijepe.

Kuhajte ih tri, četiri minute pa izvadite tijesto list po list i podijelite ga na četiri ugrijana tanjura. Četvrtinu mješavine gljiva stavite na sredinu lista tijesta pa pokrijte drugim listom. Zamislite to kao pokrivanje dekom pa nemojte pritiskati.

U posudu u kojoj ste pripremali gljive dodajte maslac, pustite ga da se otopi i zapjeni pa izlijte dio na vrh svakog raviola.

Pospite parmezanom i odmah poslužite.