SLADAK ZALOGAJ

Jako fina napuljska pita s ricottom

03.10.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Pastiera je jedna od najpoznatijih pita s juga Italije, posebno u Kampaniji, u kojoj su vrsni napuljski pekari ovaj specijalitet proizvodili u velikim količinama

Nova zbirka recepata neupitnoga kuma talijanske kuhinje Antonija Carluccija, u izdanju Profil Knjige, podjednako je zanimljiva i početnicima i naprednim obožavateljima jedne od najpopularnijih namirnica na svijetu, tjestenine. Čak sedam desetljeća Carluccio voli, mijesi, kuha i jede tjesteninu pa u novoj knjizi prenosi recepte, savjete i tajne koje je strastveno skupljao 50 godina, sve kako bi čitateljima pomogao da na mnoge različite načine stvore najpopularnije i najukusnije jelo na svijetu.

Potrebni sastojci:

za tijesto
250 g običnoga brašna
125 g svinjske masti, narezane na manje komade
prstohvat soli
25 g sitnoga šećera
srednje veliko jaje, istučeno
maslac za lim

za nadjev
250 g sušene tjestenine fregole
3 srednje velika jaja
125 g sitnoga šećera
3 žlice vodice od narančina cvijeta ili likera od
naranče
¾ žličice cimeta u prahu
350 g svježega sira ricotte
75 g kandirane korice limuna, krupno
nasjeckane
75 g kandirane korice naranče, krupno
nasjeckane

šećer u prahu za posipanje

Antonio Carluccio: Tjestenina
Priprema

Za tijesto prosijte brašno na radnu plohu i umiješajte mast tako da dobijete mrvičastu teksturu. Umiješajte sol i šećer. U sredini napravite rupu pa ulijte istučeno jaje. Postupno umiješajte brašno i jaje dok ne dobijete glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i sat vremena čuvajte u hladnjaku.

Tjesteninu kuhajte u mnogo blago posoljene uzavrele vode devet minuta (umjesto 12) ili dok je još al dente. Ocijedite je i ostavite sa strane.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke u velikoj zdjeli istucite u čvrst snijeg. Žumanjke istucite sa šećerom pa im dodajte vodicu od narančina cvijeta, cimet, ricottu te korice limuna i naranče. Temeljito promiješajte pa umiješajte tjesteninu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Lagano namastite lim za pečenje promjera 18 cm, dubok 7 – 8 cm. Razvaljajte tijesto na debljinu od 1 mm pa njime obložite rubove i dno lima. Dio tijesta narezan na duge trake ostavite za ukrašavanje vrha nadjeva, ako želite.

U lim prebacite mješavinu tjestenine i ricotte pa izrežite višak tijesta oko ruba. Ukrasite trakama preostaloga tijesta slažući mrežu, ako želite. Pecite pitu u pećnici ugrijanoj na 180 °C, ili na 4 ako imate plinsku, 45 – 50 minuta, dok ne bude zlatne boje. Ostavite da se ohladi i slegne. Pospite je šećerom u prahu i poslužite narezanu na kriške.