PODCIJENJENO MESO

Ovo su najsočniji i najmekši komadi svinjetine

30.09.2014 u 07:13

Bionic
Reading

Svinjski odresci omiljeni su komad mesa jer su istovremeno sočni i meki, a mogu se kombinirati s gotovo bilo kojom drugom namirnicom

Zbog posebnog okusa, kvalitete i mogućnosti pripreme, svinjski odresci najskuplji su dio svinje, ali morate znati kako ih odabrati i kupiti. Vrijeme svinjokolje se približava, a ako ste ljubitelj svinjetine, raspitajte se gdje možete nabaviti svježe domaće meso pa ga zamrznite.

Za početak trebate znati koji dio odabrati kada su odresci u pitanju, a to je zapravo meso životinje koje se proteže od kuka preko leđa do vrata odnosno glave. Gledajući cijeli taj dio leđa zajedno s rebrima, kotleti mogu biti odrezani kao čisti komadi mesa poput skupocjenog lungića ili primjerice s kostima od rebara.

Hranjiva vrijednost svinjskog mesa ovisi o kojoj se vrsti radi, iz koje regije dolazi i koliko je utovljeno. Obično svinjsko meso sadrži nešto manje proteina i vode, a više masti pa zbog toga morate računati da ima i više kalorija. No svinjsko meso u svojim proteinima sadrži više nekih esencijalnih aminokiselina nego goveđe i ovčje meso te neke od vitamina iz skupine B.

Vratina

Dio mesa od ramena ima nešto kostiju, ali i komade masnoće pa ga uvijek treba malo omekšati zbog vezivnog tkiva. Iako se može peći u komadu u pećnici, vratinu svi nekako najviše vole kao odreske, posebno na roštilju. Zbog mišićnog tkiva koje čini masne, prošarane dijelove, meso s roštilja nije suho.

Kremenadle i rebra

Ovi komadi mesa dolaze s obje strane kralježnice iza vrata, a ako se odvoji od kosti, često ćete čuti i naziv kare. Osim što su također dobre za roštilj, svinjske kremenadle najčešće se prže u tavi.

Lungić

Zovu ga još i svinjski biftek, a najskuplji je dio mesa jer je i najmanji. Širi dio lungića se koristi za odrezak (steak), iz srednjeg dijela možete napraviti svinjske medaljone, a iz najtanjeg mini filete. Lungić sadrži jako malo masnoće, ali svejedno je mekan i ukusan. Možete ga pripremiti na više načina ili peći u komadu.

Kako kupovati i čuvati svinjetinu

Kada kupujete meso onda računajte da je potrebno oko 120 grama po osobi jer dio se izgubi pripremom, a dio otpada na kosti. Tek kupljeno meso smijete čuvati zamotano u hladnjaku do dva dana. Možete ga staviti i u posudu, a svakako pazite da se tekućina ne bi iscijedila po ostalim namirnicama ako meso čuvate u papiru ili foliji. Ako planirate zamrznuti koji komad, u zamrzivaču može stajati do pola godine.