BEZ GREŠKE

Trikovi za savršeno pečenu ribu

26.09.2014 u 07:19

Bionic
Reading

Jeste li kad kupili skuplji komad ribe, kao na primjer losos ili tunu, i odlučili ga ispeći na roštilju? I dok ste sanjali o ukusnom ručku, skupi komad ribe na roštilju se zalijepio, raspao na komadiće ili na kraju ispao suh? Uz ovih nekoliko savjeta, to vam se više nikada neće dogoditi

Kada je riječ o pečenju ribe, postoji nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta koje morate znati. Stoga, ako idući puta želite ispeći sočan, hrskav i nadasve ukusan komad ribe, ovo će vam dobro doći.

Ribu pecite na odgovarajućoj temperaturi. Riblji fileti i odresci moraju se peći brzo i izravno na visokoj temperaturi. To znači oko sedam do deset minuta pečenja na temperaturi od 200 do 250 stupnjeva. Isto pravilo vrijedi i za male ribe, poput sardina. Ako ribu pečete dugo na nižoj temeperaturi, meso će se isušiti, piše Huffington Post.

Ribu pecite sve dok nije skoro gotova. Čim komad ribe izgleda gotovo pečeno, maknite ga s vatre, proces kuhanja će se sam završiti dok prenesete ribu na tanjur.

Ako ribu pečete na roštilju, obavezno očistite rešetku. Pougljenjeni komadići hrane ne samo da će uzrokovati loš okus, već će se zbog njih riba i lijepiti za rešetku. Za dobro čišćenje rešetke roštilja koristite žicu ili četku s krutim vlaknima kojom ćete istrljati rešetku, a komadi hrane lakše će sići ako rešetku prethodno malo zagrijete.

Nauljite i ribu i rešetku na kojoj je pečete. Koristite ulje s visokom točkom dimljenja, poput onog od uljane repice ili kukuruza, a izbjegavajte maslinovo ulje. Nekoliko žlica ulja izlijte na papirnati ručnik i njime prebrišite rešetku, a nakon toga nauljite i ribu.

Riblje filete s kožom pecite samo s jedne strane. Koža, koja je znatno gušća od ribljeg mesa, postat će tvrđa i hrskava te će se lakše odvojiti od rešetke nego samo meso. Ako pred kraj pečenja poklopite ribu, u tom slučaju riblje filete ne morate peći s druge strane zbog cirkulacije vrućeg zraka.

Ako ribu ipak želite prepeći s obje strane, koristite dvije lopatice. Okretanje ribljeg odreska ili fileta možda je najteži dio pečenja ribe. Da se riblji odrezak ne raspadne, koristite dvije lopatice za okretanje. Jednom lopaticom podignite ribu, a s drugom je okrenite.

Ribu pecite na aluminijskoj foliji. Pečenje na foliji može biti bolje čak od izravnog pečenja na roštilju, a osim toga, vrlo je praktično. Ribu prvo nauljite i stavite začinite po želji. Uzmite aluminijsku foliju te probušite rupice kroz koje će izlaziti dim; rupice probušite uz pomoću noža te neka budu udaljene oko pet centimetara. Nakon toga nauljite jednu stranu folije i tu stranu stavite na roštilj, pustite da se malo zagrije i nakon toga na foliju stavite ribu, kožom prema dolje. Kada se riba ispeče, uz pomoć metalne lopatice maknite ribu s folije i prenesite na tanjur.

Ribu ispecite na grill tavi ili pak na papiru za pečenje. Proces pečenja vrlo je sličan kao i na roštilju, a tava ili pak papir za pečenje vrlo su dobra alternativa.

Zamotajte ribu. Za nov okus ribu zamotajte u povrće velikih čvrstih listova, poput salate, blitve ili kelja. Povrće prvo blanširajte, ribu nauljite i začinite te zatim sve zamotajte i pecite na roštilju.

Napravite riblje ražnjiće. Kako biste razbili monotoniju, robu narežite na kockice, odaberite povrće po izboru i sve nanižite na drvene štapiće te pecite ne roštilju.