BEZ GREŠKE

Kako uvijek ispeći sočno i meko pile

19.09.2014 u 07:15

Bionic
Reading

Ispeći cijelo pile mnogima se čini nemoguća misija jer ne znaju kako da meso na kraju bude sočno i mekano, a korica hrskava

 Ako do sada biste pekli cijelo pile iz spomenutih razloga, morate znati da je potrebna samo dobra volja i malo vremena.

Manje pile sigurno je gotovo za sat vremena pa ako ga pripremite unaprijed, lako može biti odličan ručak u radnim danima. Stavite ga u pećnicu čim dođete kući i dok se presvučete, okupite članove obitelji ili skuhate prilog, pile je gotovo.

Od raznih limova ili vatrostalnih posuda za pečenje, najbolje je koristiti ono što imate. Bitno je da posuda bude za pečenje u pećnici, a sama priprema puno je važnija.
Olakotni trenutak svakako je to što u veću posudu možete dodati krumpir i razno povrće pa ispeći sve zajedno i uštedjeti još koju minutu više.

Sastojci:
jedno pile od oko jednog kilograma
maslinovo ulje ili omekšani maslac
1 žlica soli
papar
limun, prema želji
svježe začinsko bilje, ono koje najviše volite
češanj češnjaka

Priprema:
Pećnicu je potrebno zagrijati na 230 stupnjeva Celzijevih, a zatim stavite sve sastojke na jedno mjesto i krenite s pripremom. Ako čistite pile sami, sve unutarnje organe možete spremiti za kuhanje juhe ili temeljca.

Inače ga je dovoljno samo oprati pa posušiti papirnatim ručnicima od viška vode. Utrljajte maslac ili maslinovo ulje pa izdašno posolite. Ako se pitate zašto prvo ulje pa sol, to je zato što će se sol bolje zadržati i tako će korica na mesu biti hrskavija, tvrde kulinarski magovi sa stranica The Kitchen. Opcionalne namirnice poput limuna, češnjaka i začina stavite u unutrašnjost pileta, a prsa u posudi za pečenje trebaju stajati prema gore. Kada se pećnica zagrije, smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite oko 50 minuta ili još malo dulje ako vam se čini da nije gotovo.

Nakon što se ispeklo, pile stavite na dasku za rezanje pa pustite da odstoji 15 minuta. Za to vrijeme taman stignete složiti salatu ili postaviti stol. Nakon što razrežete meso i objedujete, ostatke u hladnjaku možete držati do pet dana, a u zamrzivaču oko tri mjeseca.

Ako imate volje, možete probati odličan recept slavnog kuhara Rudolpha Van Veena i pile pripremiti na limenci piva

Od ostataka mesa pak lako složiti salatu s tjesteninom ili iskoristiti koju od ovih ideja i recepata