NAJBOLJI SAVJETI

U čemu je tajna perfektno kuhane tjestenine?

15.09.2014 u 08:29

Bionic
Reading

Jedna od neizostavnih namirnica u kuhinji definitivno je tjestenina, koja je sjajna kao prilog, ali i kao zasebno jelo. Iako se kuhanje tjestenine čini kao jednostavan zadatak, postoji nekoliko trikova koje morate znati

Ako želite da vam tjestenina uvijek ispadne savršeno, slijedite ovih nekoliko jednostavnih, ali važnih savjeta.

Nemojte dodavati ulje u vodu za kuhanje tijesta. Naime, ako nauljite vodu, tada umak neće lijepo prijanjati za tjesteninu, već će se razliti okolo. Kako biste spriječili da se tjestenina zalijepi, dovoljno ju je promiješati tijekom kuhanja, piše taste.com.

Tjestenina 'al dente' dolazi od talijanskog izraza koji u prijevodu znači 'prema zubu'; opisuje tjesteninu ili povrće koje je kuhano da pod zubima zadrži čvrstoću i kompaktnost. Al dente tjestenina nije previše mekana, tako da je najbolja za umake.

Ako dodate prstohvat soli u vrelu vodu prije negoli stavite kuhati tjesteninu, kuhana tjestenina imat će poseban i bolji okus. No zapamtite, ako je umak koji planirate preliti preko tjestenine već začinjen i slan, tada nemojte soliti i vodu.

Nikada nemojte ispirati tjesteninu koju planirate poslužiti kao toplo jelo. Naime, ako tijesto isperete, umak jednostavno neće prijanjati za tijesto, a i sama tjestenina će izgubiti dio okusa koji je sadržan u tekućini. No kada tijesto koristite za hladne salate ili vam se žuri, ispiranje je sasvim u redu.

Prilikom kuhanja slijedite upute na pakiranju, no pri kraju kuhanja dobro provjerite u kojem je stanju tjestenina kako je ne biste prekuhali ako želite al dente tjesteninu. Zapamtite: duga i tanka tjestenina pogodna je za delikatne umake, a za jače umake bolja je kraća, deblja tjestenina.