BEZ PUNO MUKE

Jako jednostavan i ukusan namaz od patlidžana

14.09.2014 u 10:59

Bionic
Reading

Iako je patlidžane moguće pronaći u dućanima tijekom cijele godine, kasno ljeto je idealno doba kad možete pronaći najljepše i najzrelije primjerke

Odaberite patlidžane ili balančane, kako ih na moru zovu, srednje veličine, jer će u takvima biti manje sjemenki koje uzrokuju njegovu dobro poznatu gorčinu. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta.

Bogat je vlaknima koja pospješuju probavu i antioksidansima, no zato je siromašan vitaminima i mineralima.

Kod kupovine patlidžana najvažnija je svježina. Stoga je najbolje lagano ga stisnuti kako biste se uvjerili da nije jako mekan i provjeriti ima li na sebi smeđe mrlje. Najbolje ga je čuvati na hladnom mjestu izvan hladnjaka i u tom slučaju može zadržati svježinu i do nekoliko dana.

Pržite li patlidžane ili pečete u kriškama, nakon što ih narežete poželjno je posoliti ih i ostaviti sat do dva da puste vodu. Potom ih isperite i nastavite pripremati po receptu. To je dobar trik za uklanjanje gorčine iz patlidžana, koji će nakon tog postupka imati čak i pomalo slatkast kremast okus koji se sjajno stapa s različitim namirnicama i začinima.

Ako ga u ispečete u pećnici, dobit ćete svilenkastu kremastu teksturu sjajnog okusa, koja će se uz nekoliko začina pretvoriti u jako ukusan, zdrav i niskokaloričan namaz.

Potrebni sastojci



½ kg patlidžana

¼ šalice svježe nasjeckanog peršina

¼ šalice grčkog jogurta

2 žlice tahini paste

1½ žlica limunovog soka

1 žlica nasjeckanog češnjaka

½ žličice kumina

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja



Priprema

Zagrijte pećnicu na 200°C. Na lim stavite papir za pečenje i na njega patlidžane te pecite nekih 45 minuta dok ne omekšaju.

Nakon što ih izvadite iz pećnice, uklonite im koru, a 'meso' stavite u blender zajedno s peršinom, jogurtom, tahini pastom, limunovim sokom, češnjakom i kuminom.

Umiješate u dobivenu smjesu maslinovo ulje i poslužite s kruhom.