NOVI ŽIVOT

Super trikovi za vraćanje svježine hrani

12.10.2014 u 08:32

Bionic
Reading

Koliko puta vam se dogodilo da iz hladnjaka izvadite uvenulu blitvu ili špinat? No nema smisla da je bacite u smeće, uz jednostavan trik možete je oživjeti i uživati u zdravom obroku. Kruh vam se osušio i postao tvrd kao kamen? I njemu u samo par minuta možete vratiti svježinu

Nerijetko nam se događa da zaboravimo na hranu u hladnjaku iako smo imali najbolju volju iskoristiti je sljedeći dan. Ponekad joj nema spasa, no u nekim situacijama ipak se nešto da spasiti i iskoristiti za ukusan obrok.



Uvelo zeleno lisnato povrće

Uvenula zelena salata, blitva, kupus ili špinat može se oživjeti ako je nakratko potopite u posudu s ledeno hladnom vodom. Napunite posudu ohlađenom vodom i ubacite u nju povrće na tridesetak minuta. Kad ga izvadite, obavezno ga ocijedite i posušite.

Suha riža

Suha, tvrda riža koja je neko vrijeme provela u hladnjaku nije privlačan prizor, a kamoli ukusan zalogaj. U posudu stavite nekoliko žlica vode, dodajte rižu i zagrijte je u poklopljenoj posudi dok voda ne ispari, a riža se dobro zagrije. Na isti način je možete zagrijati i u mikrovalnoj pećnici.

Osušeni kruh

Od starog osušenog kruha uvijek možete napraviti mrvice za pohanje, no ako se nađete u situaciji da vam je hitno potrebna kriška kruha, najbolje da kruh omotate u papir za pečenje koji ste prethodno namočili u vodu i zagrijete desetak minuta u pećnici. Ako ga grijete u mikrovalnoj pećnici, zamotajte ga u papirnati kuhinjski ručnik i zagrijte na dvadesetak sekundi. No nakon što ste ga na ovaj način zagrijali, morat ćete djelovati odmah i pojesti ga što prije jer će se vrlo brzo osušiti i postati tvrđi nego što je bio prije procesa oživljavanja.

Salata od jučer

Jučerašnju salatu ne trebate bacati u smeće iako izgleda kao da je više ništa neće probuditi iz mrtvih. U uvenulu salatu ubacite nekoliko listova svježe hrskave salate i jučerašnja salata će biti daleko ukusnija.

Vlažni keksi

Kekse bi uvijek trebalo jesti dok su hrskavi, no ako su vaši omiljeni slatki zalogajčići ipak navukli vlagu jer niste dobro zatvorili posudu ili pakiranje, ubacite ih u pećnicu na pet minuta (180°C) da se osuše na vrućem zraku.