SJAJNE IDEJE

Najbolji načini za pripremu krumpira

29.09.2014 u 09:24

Bionic
Reading

Teško je pronaći onoga tko ne voli krumpire, a osim što su vrlo zdrava namirnica, krumpiri su sjajan prilog, a mogu biti i glavno jelo. Stoga ni ne čudi kako je upravo krumpir jedna od omiljenih namirnica diljem svijeta pa tako svaka zemlja ima svoj specijalitet s krumpirom

Srednji bijeli krumpir sadrži svega 110 kalorija te je pun vitamina C i kalija. Slatki krumpir također je zdrav, sadrži vitamine A i C, kao i beta karoten. Krumpir je također jedna od najsvestranijih namirnica s beskrajnim mogućnostima kombiniranja i pripremanja. Mogu biti prženi, pečeni, kuhani, u obliku pirea, pečeni na pole, u složencima ili pak pretvoreni u tjesteninu. Stoga ni ne čudi da se krumpir priprema u svim zemljama svijeta, a broj specijaliteta je doista brojan, onegreenplanet.org

Kanada
Poutine je tradicionalno kanadsko jelo koje će zaludjeti sve ljubitelje pomfrita. Tko ne voli pomfrit. Pa kako onda ne voljeti pomfrit prekriven sirom! Poutine je zapravo pomfrit preliven mesnim umakom i prekriven naribanim sirom. Ovako napravljeni krumpir je vruć, začinjen, hrskav izvana a mekan iznutra – čisto savršenstvo. Umak možete napraviti po želji, s mesom: puretinom, piletinom i govedinom ili pak bez mesa, a sir isto birajte po želji, od običnih topivih sireva do nešto zdravije varijante s mozzarellom.

Kako pripremiti krumpir na kanadski način? Napravite pomfrit na klasičan način, ili za zdraviju verziju - na srednje tanke trakice narežite ga i ispecite u pećnici na 220 stupnjeva. Prije prženja ili pečenja krumpir obavezno posolite, a možda staviti u malo papra, crvene paprike i češnjaka u prahu. Dok se krumpir peče ili prži, napravite umak.

Ostatak umaka od pečenja stavite u dublju tavu i dodajte nasjeckani luk, kratko popržite, dodajte češnjaka i još malo pržite. Nakon toga dodajte žlicu brašna i podlijte crvenim vinom, a pred kraj dodajte ocat, maslac, senf, sećer i začine.
Krumpir posložite u posudu za pečenje, preko njih izlijte umak i nakon toga pospite naribanim ili na sitno nasjeckanim sirom. Pecite u pećnici oko pet minuta ili dok se sir ne otopi.

Njemačka
Većina sigurno misli da se krumpir-salata jede kao hladno jelo preliveno kakvim mliječnim umakom, no u južnoj Njemačkoj krumpir-salata ili Kartoffelsalar ne sadrži mliječne proizvode. Umjesto toga, ova krumpir-salata ima bazu od octa te se poslužuje topao ili sobne temperature. Ovo jelo poznato je kao njemačka krumpir-salata, ali je i vrlo popularno u Austriji, ali i većem dijelu Južne Europe.

Kako pripremiti krumpir na njemački način? Pomiješajte pola oguljenih i narezanih na polovice crvenih i vrste krumpira yukon. U srednje velikoj posudi kuhajte krumpire sve dok ih ne bude lako probosti vilicom. Nakon toga ostavite krumpire da se ohlade, a za to vrijeme pripremite preljev – pomiješajte dvije žličice senfa, dvije žličice jabučnog octa, dvije žličice šećera, dvije žličice maslinova ulja, jednu žličicu sušenog kopra te malo soli i papra. Umiješajte i jednu žličicu kapara te ostavite umak sa strane. Na srednje jakoj vatri u grill tavi prepecite kuhani krumpir, kuhajte oko četiri minute, sve dok krumpir ne poprimi zlatnu boju, nakon toga ga okrenite i prepecite i s druge strane. Krumpir prelijte umakom i nakon toga dodajte i manji nasjeckani crveni luk i sitno nasjeckani celer te sve zajedno dobro pomiješajte. Ovaj krumpir sjajno je poslužiti na posteljici od rikule.

Grčka
Patates sto fourno grčko jelo je od krumpira pečenih u pećnici s preljevom od češnjaka i limuna. Za ovu poslasticu, zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte pola šalice maslinova ulja, sok od dva svježa limuna, nasjeckani crveni luk, dva češnja češnjak, jednu žličicu sušenog origana, jednu žličicu sušene majčine dušice, malo svježe nasjeckanog peršina te sol i papar. Ogulite četiri velika krumpira te ih narežite na četiri komada i prelijte polovicom napravljenog preljeva. Krumpire posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Krumpire pecite 45 minuta sve dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Nakon pečenja krumpir stavite u zdjelu te prelijte s ostatkom preljeva.

Indija
Jedan od omiljenih indijskih recepata kombinira krumpir i cvjetaču. U sjevernoj Indiji ovo jelo se zove Aloo Gobi, a priprema se u mirisnim i aromatičnim začinima.

Kako pripremiti krumpir na indijski način? Popecite četiri režnja češnjaka, dvije žličice mljevenog đumbira, jednu do dvije zelene ljute papričice, jedna mali nasjeckani luk, jednu žlicu kokosova ulja u dubljoj tavi na srednje jakoj vatri. Miješajte i dinstajte oko dvije minute. Nakon toga u tavicu dodajte dva velika oguljena i nasjeckana krumpira te dobro pomiješajte. Kuhajte oko pet minuta, povremeno miješajući.

Nakon toga dodajte jednu glavicu cvjetače koju ste prethodno skuhali na pari. Zatim umiješajte jednu žličicu kumina, jednu žličicu korijandera, jednu žličicu curryja u prahu, pola žličice ljute mljevene paprike i pola žličice kurkume. Poklopite tavu i kuhajte deset minuta. Nakon toga dodajte pola žličice soli i pola šalice smrznutog graška. Dodajte pola šalice vode, poklopite i pustite povrće da se kuha sve dok ne omekša. Jelo je gotovo kada je povrće kuhano, ali ne smije se raspadati pa pripazite da se ne prekuha. Prije serviranja pospite s dvije žličice svježe nasjeckanog peršina.

Španjolska
Patatas bravas španjolsko je jelo koje se vrlo često služi u tapas barovima. Krumpiri se narežu na kockice, prže i služe u pikantnom umaku od rajčice. Upravo se ovo jelo smatra jednim od glavnih specijaliteta u Španjolskoj.

Kako pripremiti krumpir na španjolski način? Ogulite četiri velika krumpira i narežite na komade veličine zalogaja. Zagrijte centimetar ili dva maslinova ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodajte krumpir i pržite sve dok ne postanu hrskavi sa svih strana, oko 10 minuta. Nakon toga krumpire prebacite na tanjur prekrivenih kuhinjskim papirom i posolite. U maloj tavi zagrijte još jednu žlicu maslinova ulja i dodajte jednu i pol do dvije žličice umaka od rajčice. Umak kuhajte pet minuta, a zatim umiješajte jednu i pol žličicu senfa, jednu žlicu paprike i jednu žlicu čili umaka te soli po potrebi. Krumpire stavite u zdjelu i preko njih prelijte umakom te servirajte toplo.

Italija
Sartu di patate talijansko je jelo koje se obično radi s jajima, kobasicama i puno sira. Kremasto je i dekadentno, a sadrži čak i špinat.

Kako pripremiti krumpir na talijanski način? Ogulite i na kockice narežite osam krumpira te ih skuhajte u loncu posoljene vode sve dok ne omekšaju tako da ih se može probosti vilicom. Nakon što se skuhaju, krumpire ocijedite i ostavite da se ohladi. Krumpire premjestite u veliku zdjelu te ih dobro izgnječite sve dok ne dobijete glatku smjesu te ulijete četvrtinu šalice mlijeka ili vrhnja. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte jednu žlicu maslinova ulja te ispecite dvije do tri talijanske kobasice koje ste nasjeckali na kolutiće. Dodajte jednu žlicu sjemenki komorača, jednu žličicu sušenog origana i prstohvat crvene čili-paprike te umiješajte jednu žlicu umaka Worcestershire. Kuhajte sve dok kobasice ne porumene i ne postanu hrskave. Nakon što se ispeku, kobasice premjestite u zdjelu i stavite na stranu.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjelu s krumpirima dodajte pola šalice komadića sira, četvrtinu šalice svježe nasjeckanog peršina te malo soli i papra. Dodajte ispečene kolutiće kobasice te smjesu dobro pomiješajte. Polovicu smjese prebacite u nauljeni kalup za pečenje, zatim dodajte sloj odmrznutog špinata te prstohvat muškatnog oraščića. Na vrh špinata stavite i sloj narezanih komadića mozzarelle. Slaganje završite dodavanjem preostale smjese krumpira. Vrh prekrijete krušnim mrvicama pomiješanim s malo ulja. Pecite 30 do 40 minuta dok kora ne postane zlatnosmeđa.