SAČUVAJTE HRANU

Najveće greške koje radite pri zamrzavanju hrane

02.09.2014 u 08:26

Bionic
Reading

Zamrzavanje produljuje tajnost i svježinu namirnica, no vrlo je važno pridržavati se određenih pravila kako bi hrana koju ste zamrznuli i dalje bila zdravstveno ispravna i jednako hranjiva

Nikad, ali baš nikad ne zamrzavajte ponovo ono što ste jednom odmrznuli. Zamrzavanjem pri -18 °C inaktiviraju se mikroorganizmi prisutni u hrani, a kad se zamrznuta hrana jednom odmrzne, u povoljnim uvjetima ovi mikroorganizmi se ponovno aktiviraju i umnažaju kao da se radi o svježoj hrani. Stoga se odmrznutom hranom mora rukovati na isti način kao da se radi o svježoj.

Postavili ste previsoku temperaturu
Za zamrzavanje namirnica idealna je temperatura od -18 °C pa je najbolje podesiti zamrzivač na ovu temperaturu. Čuvanjem hrane pri -18 °C ili niže zadržavaju se vitamini, boja, okus i tekstura hrane.

Koliko dugo hrana može biti u zamrzivaču:

Mljeveno meso: 3-4 mjeseca
Kruh i kolači: 3 mjeseca
Maslac: 6-9 mjeseci
Sirovi kotleti (teletina, govedina, svinjetina): 4-6 mjeseci
Sirovi odrezak (teletina, govedina, svinjetina): 6-12 mjeseci
Sirova piletina: 9 mjeseci
Sladoled: 2 mjeseca
Školjke: 3-6 mjeseci
Voće: 6-12 mjeseci

Zamrzivač je poluprazan
Pun zamrzivač puno bolje hladi nego prazan. Kad otvorite vrata zamrzivača, veća količina zamrznute hrane pomoći će u zadržavanju niže temperature, a zamrzivač neće morati pojačati rad i trošiti više električne energije kako bi dodatno ohladio prazan prostor i postigao željenu temperaturu. No nemojte ni pretrpavati prostor u zamrzivaču jer treba omogućiti to da zrak cirkulira.

Niste dovoljno čvrsto zamotali namirnice
Bilo da koristite vrećice za zamrzavanje, bilo aluminijsku ili plastičnu foliju, potrebno je čvrsto omotati hranu i istisnuti preostali zrak. Ako zamrzavate hranu u plastičnim posudama, napunite ih gotovo do vrha kako bi se mogla raširiti tijekom zamrzavanja.

Predugo čuvate zamrznutu hranu
Čak i zamrznuta hrana s vremenom može izgubiti okus i teksturu pa je svakako preporučljivo napisati datume zamrzavanja na posude ili vrećice. S vremena na vrijeme zarotirajte namirnice u zamrzivaču kako bi se one starijeg datuma našle na vrhu i tako prije iskoristile.

Zamrzavate hranu u velikim hrpama
Namirnice poput malina, keksa ili njoka nikad nemojte zamrzavati zajedno u vrećici jer ćete na kraju, kad ih jednom odmrznete, dobiti neuglednu, skoro pa neupotrebljivu masu. Takve namirnice uvijek treba prvo staviti na ravnu podlogu i zamrznuti, a tek onda spremiti u vrećice.

Čekate do zadnjeg trenutka sa zamrzavanjem
Zamrzavanje će sačuvati hranu, ali neće joj vratiti svježinu. Meso koje je samljeveno onog dana kad ste ga zamrznuli imat će sigurno bolji okus nego ono koje je bilo samljeveno nekoliko dana prije zamrzavanja. Isto tako, muffini ili peciva koje ste zamrznuli nakon što te ih ispekli imat će bolji okus kad ih odledite nego oni koje ste zamrznuli dva dana nakon pečenja.

Odmrzavate na sobnoj temperaturi
Meso, perad i ribu uvijek je bolje odmrzavati postepeno u hladnjaku ili u mikrovalnoj nego na sobnoj temperaturi jer riskirate da se na njima razviju bakterije još i prije nego što se odmrznu do kraja.