ZBOG OKUSA I ZDRAVLJA

Naučite kako kombinirati namirnice

21.09.2014 u 08:44

Bionic
Reading

Zdrava hrana itekako može biti ukusna ako je znate pripremiti i dobro kombinirati. Najveća tajna krije se upravo u kombinacijama

Namirnice koje imate mogu biti ukusne i zdrave, ali ako ih ne kombinirate dobro, gube ono najbolje što posjeduju. Donosimo vam prijedloge nekoliko odličnih kombinacija koje su i fine i zdrave.

Češnjak i riba

Želite da vam srce dugo bude zdravo? Redovito jedite češnjak i ribu. Svaka od ovih namirnica zasebno je supernamirnica, a kad dolaze zajedno onda, možemo reći da je riječ o ubojitoj kombinaciji koja će pridonijeti dobrom zdravlju tijela, a posebno srca i krvnih žila. Usto, ova kombinacija jamči i dugovječnost.

Ružmarin i meso s roštilja

Meso s roštilja vrlo je ukusno, ali može biti opasno ako je prejako pečeno. Kako biste neutralizirali eventualne štetne posljedice, u meso dodajte ružmarin. Ta namirnica sadržava antioksidanse koji sprečavaju aktivaciju štetnih sastojaka tijekom procesa pečenja. S ružmarinom ne treba pretjerivati, jer biste mogli narušiti okus. Dovoljno je samo malo pa da kombinacija bude ukusna i zdrava.

Jabuke i grožđe

Voćna salata uvijek je ukusan i zdrav izbor, a najbolja kombinacija je ona koja sadržava jabuke i grožđe. I jabuke i grožđe obiluju zdravim sastojcima koji će spriječiti rizik od raznih bolesti, uključujući i karcinoma. Usto, kombinacija jabuka i grožđa vrlo je ukusna za jesti i može biti sjajan desert.

Žitarice i sok od naranče

Idealan je doručak onaj koji se sastoji od cjelovitih žitarica i svježe cijeđenog soka od naranče. Ako vam tako izgleda prvi obrok u danu, onda ste na pravome putu. Naime, cjelovite žitarice u kombinaciji s vitaminom C iz soka pridonose stabilizaciji kolesterola i održavaju arterije čistima.

Špinat i limun

Možda već i sami znate da se špinat izvrsno slaže s limunom – bilo da je riječ o svježem špinatu na salatu ili kuhanome. Osim što godi nepcu, ta kombinacije je i zdrava. Naime, povrće koje sadržava dosta željeza poput špinata tijelo puno lakše apsorbira ako se konzumira s vitaminom C. Uza sve to, ova kombinacija učinit će da budete puni energije, a i imunitet će vam biti jači.