NEĆETE POGRIJEŠITI

Ovo je najbolja hrana koju možete jesti

28.08.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Vitamini, minerali, kiseline... Sve to i još mnogo više skriveno je u zelenom lisnatom povrću koje biste, prema preporukama stručnjaka, trebali jesti svaki dan

Zeleno lisnato povrće najbolja je hrana koju možete jesti. Znanstveno je dokazano da obiluje vrijednim nutrijentima koji jačaju ljudski organizam, sprečavaju nastanak brojnih bolesti, ali i liječe već postojeće. Raštika, blitva i kelj samo su neke od super namirnica koje bi se redovno trebale naći na vašemu jelovniku.

Blitva
Blitva je izvor dva važna, ali manje poznata antioksidanta: siringijske kiseline i kaempferola. Siringijska kiselina pomaže u stabiliziranju šećera u krvi dok kaempferol štiti organizam od kancerogenih toksina te smanjuje upalne procese u tijelu. Blitva je zahvalna namirnica koja se može jesti u različitim kombinacijama. Dobro ju je prokuhati prije konzumacije, ali ne predugo – najviše tri minute u kipućoj vodi. Tako će zadržati sve vrijednosti koje sadrži.

Rikola
Ova biljka obiluje mnogim korisnim vrijednostima, a najveća su zasigurno flavonoidi – antioksidanti koji sprečavaju nastanak srčanih bolesti, ali i nekih vrsta karcinoma. Neka istraživanja pokazuju da rikola sprečava i probavne bolesti poput čira želuca i kronične upale crijeva. Rikolu je najbolje jesti sirovu u salatama. Budući da je gorkoga okusa, možete je kombinirati s drugim povrćem kako biste popravili okus.

Raštika
Raštika je bogata vitaminima i mineralima koja imaju snažna antioksidativna svojstva. Sadrži i lutein te zeaksantin koji blagotvorno djeluju na zdravlje očiju. Istraživanja pokazuju da snižava krvni tlak, štiti zdravlje kostiju i jetre, a sadrži i folnu kiselinu koja se posebno preporučuje trudnicama. Raštika je siromašna kalorijama pa pomaže i u mršavljenju. Najbolje ju je jesti prokuhanu ili pripremljenu na pari, ali ne preporučuje se kuhanje dulje od pet minuta jer u protivnom gubi svoje vrijedne sastojke.

Kineski kupus
Ova zelena biljka obiluje važnim vitaminima poput vitamina C, A i K. Jača imunitet, čuva vid te zdravlje zubi i kostiju. Dobra je i za zdravlje krvi, a istraživanja pokazuju da pridonosi i jačanju imuniteta. Kineski kupus može se jesti kao prilog uz meso, a najbolje ga je pripremiti kuhanog na pari – dovoljno je svega nekoliko minuta.

Kelj
Ukusni kelj siromašan je kalorijama, ali je zato bogat vitaminima i mineralima. Odličan je izvor mangana, željeza, kalcija, magnezija, vitamina C te kalcija. Sadrži čak i kompleks vitamina B te riboflavine. Upravo zbog tih svojstava kelj sprečava razvoj raznih vrsta karcinoma, jača imunitet te pomaže u borbi protiv virusnih infekcija. Kelj se može pripremati na razne načine - u vodi, na pari, pirjati, pržiti… Pogađate, najbolji je onaj kuhani ili pripremljen na pari jer tako zadržava svoje najbolje sastojke.