SVAKODNEVNA NAMIRNICA

Koja vrsta kruha je najzdravija?

31.08.2014 u 11:38

Bionic
Reading

S obzirom na veliki izbor različitih vrsta kruha na policama dućana, teško je znati koji je najzdraviji izbor

Bijeli kruh, integralni, onaj s cjelovitim žitaricama ili pak kruh od kiselog tijesta – teško je reći koji je odabir najzdraviji. Stoga doktorica Rosemary Stanton otkriva sve tajne pojedinih vrsta kruha te predlaže najzdraviju varijantu.

Bijeli kruh. Bijeli kruh, osim ako je napravljen od izbijeljenog brašna, pravi se od pšenice kojoj se tijekom procesa mljevenja uklanja vanjski sloj zrna. To pak rezultira jako mekim kriškama te blagim okusom. Bijeli kruh sadrži manju količinu vlakana, oko jedan gram po kriški, no dobar je izvor proteina i ugljikohidrata. Međutim, često dodani aditivi, koji potiču rast i bujanje tijesta, također podižu glikemijski indeks, tako da osjećaj sitosti nakon te vrste kruha ne djeluje jako dugo. Stoga je kriške bijeloga kruha najbolje kombinirati s namirnicama koje su bogate proteinima, poput jaja, sira i piletine, piše magazin Taste.

Bijeli kruh s većim udjelima vlakana, obično iz mahunarki, ima više zdravstvenih prednosti od običnog bijelog kruha. Međutim, obogaćeni bijeli kruh nije toliko zdrav kao integralni kruh jer ne sadrži čitav niz vitamina i minerala.

Integralni kruh. Kada je napravljen od cjelovitih žitarica, integralni kruh ima sličnu nutritivnu vrijednost kao i kruh od cjelovitih žitarica. Međutim, često se integralni kruh dobiva kombiniranjem bijelog brašna s mekinjama i pšeničnim klicama koje se usitnjavaju za vrijeme mljevenja. Na taj način nastane brašno s duljim rokom trajanja, no takav kruh ne posjeduje jednaku hranjivu ravnotežu. Integralni kruh ima više vlakana, vitamina i minerala od bijeloga kruha te je obogaćen jodom folnom kiselinom. Osim toga, integralni kruh se znatno brže probavlja te ima veći glikemijski indeks od kruha s cjelovitim žitaricama te u dvije kriške sadrži oko 2 grama vlakana.

Kruh od cjelovitih žitarica. Dok je integralni kruh zapravo bijeli kruh pomiješan sa žitaricama, kruh od cjelovitih žitarica sadrži sjemenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu te se time postiže veća nutritivna vrijednost. Kruh od cjelovitog zrna, uključujući i vrste od raženog tijesta te one od kiselog tijesta, ima oko četiri puta više vlakana od bijeloga kruha, što ga čini jednim od najzdravijih izbora. Kruh od cjelovitog zrna ima niski glikemijski indeks jer se sjemenke i žitarice nešto dulje probavljaju. Stoga je ova vrsta kruha dobar izbor za ručak, pogotovo ako jedete sendviče jer će dulje trajati osjećaj sitosti. Soja i laneno ulje kruhu daju dobru dozu omega-3 masnih kiselina, a po pitanju vlakana jedna kriška kruha od cjelovitih žitarica sadrži od 1,5 do 4,5 grama.

Raženi kruh od cjelovitog zrna. Raženi kruh znatno je grublje i teže teksture od drugih vrsta kruha zahvaljujući nižoj razini glutena. Svijetli raženi kruh, napravljen od raženog i pšeničnog brašna, po pitanju zdravog izbora nalazi se u sredini između bijelog i integralnog kruha, a onaj s dodanim žitaricama nalazi se na samom vrhu zdravog odabira zbog visokog udjela vlakana i vitamina. No ova vrsta kruha nije pogodna za osobe sa celijakijom.

Kruh od kiselog tijesta i cjelovitih žitarica. Kiselo tijesto diže se i do 18 sati, pa je tako ova vrsta kruha znatno jačeg okusa i niskog glikemijskog indeksa. Vitamini, minerali i razna vlakna u ovome kruhu razlikuju se ovisno o korištenom brašnu. Prema riječima nutricionista, kruh od kiselog tijesta s cjelovitim žitaricama definitivno je najzdraviji. No, valja obratiti pažnju prilikom kupnje. Naime, neke vrste kruha od kiselog tijesta zapravo imaju samo dodani umjetan okus te nisu napravljene od pravog kiselog tijesta, stoga svakako provjerite naljepnicu.