IZBJEGNITE IH

Najčešće greške koje radite s patlidžanima

25.08.2014 u 07:07

Bionic
Reading

Rijetko kojem ljubitelju hrane i kuhanja može promaknuti sezona patlidžana. No, koliko god se činili jednostavnima za pripremu, kod patlidžana je vrlo lako pogriješiti pa na kraju završite s nimalo privlačnom ljepljivom i neukusnom smjesom. Pitate se u čemu je problem? Slijede najčešće greške prilikom pripreme patlidžana

Pikantnog, pomalo gorkastog okusa i spužvaste teksture, patlidžane je najbolje je konzumirati od kolovoza do listopada. Sezona im je na vrhuncu, stoga nema razloga da se ne nađu i na vašem dnevnom meniju. No, oprez, prilikom pripreme patlidžana vrlo lako je i pogriješiti, stoga obratite pažnju na neke od najčešćih grešaka.

Što veći, to bolje
Patlidžani koje najčešće možete pronaći u trgovini su oni doista velikih dimenzija, no činjenica je da postoji čitav niz različitih sorti ovog ljubičastog povrća. Tu su na primjer bucmasti patlidžani sa Tajlnada, vitke sorte iz Japana te oni vrlo popularni ljubičasti ili pak bijeli, piše living.msn.com. No, valja znati i kako razlike u boji i veličini patlidžana također znače i razlike u okusu, pa su tako manje sorte najčešće slađe i zbog toga bolje pašu uz jela s krumpirom, dok su veće sorte bolje za pečenje ili pak za namaze.

Mekani patlidžan nije dobar patlidžan
Kako znati da je patlidžan zreo? Valja obratiti pažnju na vizualne znakove. Većina zrelo povrće traži tako da ga pomiriše i lagano stisne, no patlidžani su sasvim druga priča. Naime, ako je patlidžan mekan na dodir ili ima rupice na kori, prošao mu je rok trajanja. Zreli patlidžani izgledaju savršeno, sa čvrstom, zategnutom i sjajnom kožom. Kako bi ostali svježi i nakon kupnje, patlidžane je najbolje držati u hladnjaku te ih nije potrebno dodatno umatati u papirnate ručnike zbog oporne kore.

Patlidžane nije nužno soliti prije kuhanja
Mnogi patlidžane prije kuhanja sole kako bi iz njih izvukli višak vlage i gorčine. No, prema riječima stručnjaka ovaj korak, koji nerijetko produljuje vrijeme pripreme patlidžana, vrlo je često suvišan. Naime, kod većine patlidžana uzgojem je uklonjen taj gorki okus, pa je tako i soljenje patlidžana često suvišno, kaže Claire Saffitz, urednica u magazinu Bon Appetit.

Prženje patlidžana
Prženi patlidžani su prava poslastica, no treba biti oprezan. Naime, patlidžani su poput spužve. Stoga i najmanje pogreška prilikom pripreme vrlo lako bi mogla završiti s ljepljivom i masnom smjesom, a ne hrskavom poslasticom. Naime, ovo povrće je sposobno upiti velike količine masnoće, pa je stoga potrebno poduzeti preventivne mjere. Kriške patlidžana premažite jajima i ili krušnim mrvicama kako bi se stvorila barijera između ulja i patlidžana, te ih lagano pržite na malo ulja sve dok ne potamne i ne postanu hrskavi.

Ne skrivajte divan okus patlidžana

Premda patlidžane možete koristiti u raznim jelima i složencima, ovo povrće je jednostavno dovoljno samo za sebe. Nemojte taj divan okus maskirati drugim namirnicama, osim toga, ne valja niti pretjerivati sa začinima i drugim sastojcima. Naime, oni bi trebali istaknuti okus patlidžana, a ne ga maskirati.