ŽUDITE ZA NEČIM SLATKIM?

Tri odlična i lagana recepta za domaći puding

10.08.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Ljubitelji slasnih zalogaja teško mogu odoljeti zdjelici pudinga, a ovaj desert jako dobro dođe u bilo koje doba godine. Ipak, dobro ohlađen i pojačan voćem pretvara se u savršen ljetni desert. Ne propustite uživati u pravim domaćim pudinzima koji se lako naprave, a užitak koji pružaju je nemjerljiv

Sa svega šest sastojaka ovaj čokoladni puding lako će postati jedna od vaših omiljenih slastica. Okusa od kojega rastu zazubice, a kao stvoren za ljetne dane, pravom čokoladnom pudingu nećete moći odoljeti.

Sastojci:
3 žlice kukuruznog škroba
1/4 šalice šećera
2 i pol šalice mlijeka
1 šalica čokolade
Pola žlice maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:
Pomiješajte kukuruzni škrob i šećer u srednje velikoj posudi, polako dodajte pola šalice mlijeka, dobro promiješajte i nakon toga ulijte i ostatak mlijeka.
Stavite na srednje jaku vatru i zakuhajte, nakon toga smanjite vatru i miješajte dok se smjesa ne zgusne.
Nakon toga posudu maknite s vatre i dodajte čokoladu, maslac i vaniliju te miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
Skuhani puding podijelite u osam velikih desertnih čaša, poslužite ga toplog ili ga pak prvo ohladite, a preko vrha stavite foliju kako se ne bi stvorila korica.

Puding s bananom
Sastojci:

1/3 šalice šećera
1 žlica kukuruznog škroba
Prstohvat soli
1 i pol šalica smjese mlijeka i slatkoga vrhnja
2 velika žumanjka
1 žlica maslaca
2 žličice ekstrakta vanilije
4 srednje velike banane
24 razlomljene oblatne

Priprema:
Pomiješajte šećer, kukuruzni škrob i sol u srednje velikoj posudi. Postupno umutite smjesu mlijeka i vrhnja, a zatim dodajte žumanjke. Posudu stavite na srednje jaku vatru i kuhajte neprestano miješajući sve dok se puding ne zgusne i ne počne vriti. Cijeli proces traje od tri do pet minuta. Maknite s vatre, dodajte maslac i vaniliju te miješajte sve dok se maslac ne otopi.
Malu količinu skuhanog pudinga ulijte u desertu zdjelicu, zatim stavite sloj kriškica banane i razlomljenih oblatni, a zatim novi sloj pudinga. Postupak ponovite i nakon toga puding ohladite na barem dva sata te ga poslužite.

Puding od Panna Cotte i voćnog preljeva
Sastojci za Panna Cottu:
1/4 šalice soka od svježeg limuna (od 2 velika limuna)
1 listić želatine
1/2 šalice šećera
1 žlica sitno sjeckane korice limuna
2 šalice smjese mlijeka i slatkoga vrhnja
1 šalica grčkog jogurta
2 žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za preljev:
250 g odmrznutog bobičastog voća
3 žlice šećera
2 žlice meda
2 žličice soka od limuna

Priprema:
Kako biste napravili Panna Cottu, ulijte sok od limuna od posudu, stavite želatinu i pustite na pet do 10 minuta da se otopi. U zdjelu stavite šećer, koricu limuna te dodajte smjesu mlijeka i slatkoga vrhnja i stavite kuhati na srednje jaku vatru. Neprestano miješajte sve dok se smjesa ne počne krčkati i dok se šećer ne otopi i to na oko dvije minute (nemojte dopustiti da smjesa zakuha). U posudu dodajte želatinu sa sokom od limuna, vaniliju i miješajte sve dok se želatine potpuno ne rastopi. Nakon toga Panna Cottu prelijte u desertne šalice i stavite ih u hladnjak na najmanje četiri sata ili preko noći.

Preljev napravite tako da u posudi pomiješajte sve sastojke i zagrijte na srednje jakoj vatri, miješajući sve dok se šećer ne otopi i bobice ne puste sok, oko tri minute. Smanjite vatru i nastavite kuhati neprestano miješajući sve dok se smjesa ne zgusne. To traje oko pet minuta. Preljev pokrijte i ostavite da se ohladi, a nakon toga ga stavite u hladnjak. Na Panna Cottu ga stavite neposredno prije posluživanja.