KORISNI SAVJETI

Četiri greške koje radite prilikom kuhanja i pečenja jaja

21.07.2014 u 09:44

Bionic
Reading

Jaja su tako jednostavna i praktična namirnica, no usprkos tome velik je broj grešaka zbog kojih ne uspijevate napraviti savršeno kuhana, pečena ili poširana jaja. Slijedite ova četiri jednostavna pravila i uživajte u najbolje pripremljenim jajima do sada

Michael Ruhlman, autor knjige 'Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient', otkriva četiri najčešće greške koje činimo prilikom kuhanja ili pečenja jaja. Evo kako izbjeći zelenkastu boju kuhanih jaja, kako napraviti savršenu kajganu ili poširana jaja te koja je najčešća greška koju činimo prilikom pečenja jaja na oko.

Kuhana jaja jedete dok su topla. Premda se kuhanje jaja čini poprilično jednostavnim, nerijetko se dogodi da žumanjak poprimi ružnu zelenu boju ili da cijelo jaje ima grozan miris sumpora. Kako biste to izbjegli, najbolje je slijediti sljedeći način kuhanja jaja: hladna jaja stavite u posudu, prekrijte ih vodom te stavite da se kuhaju na jačoj vatri. Kada voda zakuha, poklopite posudu te ju maknite s vatre. Ostavite poklopljena jaja u vrućoj vodi da odstoje 15 minuta. Nakon toga slijedi najvažniji dio - nemojte ih samo isprati pod hladnom vodom i potom oguliti. Umjesto toga, stavite ih na deset minuta u hladnu vodu. Brzo hlađenje je ključ sprečavanja nastanka neugodnog mirisa i ružne boje.

Pržite jaja u tavici od nehrđajućeg čelika. Kvalitetna tavica od nehrđajućeg čelika sjajna je za pripremu mesa i povrća, no baš i nije dobar izbor kada se radi o pečenju jaja. Iako koristite maslac ili ulje, postoji jako velika šansa da će se jaja zalijepiti za dno tavice te nema šanse da dobijete savršeno pečena jaja na oko. Umjesto toga, radije koristite tavice s neljepljivim dnom, a za bolji okus dodajte dvije žlice maslaca.

Dodajete ocat prilikom poširanja jaja. Ako volite poširana jaja, ovo je osnovno pravilo koje morate usvojiti – ne dodajte ocat u vodu u kojoj poširate jaja. Dodavanje octa u vodu za poširanje vrlo je čest savjet, no ocat neće spriječiti to da se bjelanjak rasprši, već će jaja učiniti kiselima. Umjesto toga, sirovo jaje prije kuhanja stavite na žlicu te ga nježno ispustite u zakuhalu vodu. Nakon što se skuha izvadite ga iz vode, stavite na papirnati ručnik da se ocijedi i servirajte.

Pečete kajganu na najjačoj vatri. Kako bi kajgana bila lagana i svilenkasta, a ne suha, pecite jaja na srednje jakoj vatri te nešto dulje - ako je naglo pečena, u nekoliko sekundi, bit će daleko od savršene. Osim toga, za najbolju kajganu jaja je potrebno izmutiti prije stavljanja u tavicu. Nakon što ih izlijete u tavicu nježno ih promiješajte, a nakon što se počnu peći miješajte ih i okrećite. Kajgana je savršeno pečena kada su dvije trećine jaja krute, a trećina pomalo tekuća.