IGRANJE OKUSIMA

Jedini recept za sladoled koji će vam ikad trebati

22.07.2014 u 07:09

Bionic
Reading

Sladoled je mnogima omiljena ljetna poslastica jer će nas rashladiti i zasladiti. Ako se još uvijek niste okušali u pripremi sladoleda kod kuće, neka ovo ljeto bude pravo vrijeme da i to naučite

Za pripremu vam je potrebno dvadesetak minuta, ali računajte na nekoliko sati hlađenja prije serviranja.

Osnovni sastojci:

2 čaše punomasnog slatkog vrhnja
1 čaša punomasnog mlijeka
2/3 čaše šećera
1/3 žličice soli
6 žutanjaka

Priprema

Na srednje jakoj vatri kuhajte i miješajte vrhnje, mlijeko, šećer i sol dok se ne stvori jednolična smjesa. Taj proces traje oko pet minuta. U zasebnoj zdjeli istucite žumanjke. Zatim polako dodajte trećinu smjese u žutanjke i jako tucite pjenjačom cijelo vrijeme. Sada tu smjesu opet polako ubacite u lonac s ostatkom smjese od vrhnja. Vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne dovoljno da ostane na žlici.

Smjesu stavite u cjedilo kako biste izbjegli grudice. Stavite u posudu i pustite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak minimalno četiri sata. Dokle god ne budete uživali u sladoledu, čuvajte ga u zamrzivaču.

Osim ovog osnovnog okusa odnosno baze, možete se poigrati i probati napraviti sladoled raznih okusa poput vanilije, breskve, nutelle, čokolade ili pistacija.

Vanilija, kava ili zeleni čaj

U osnovnu smjesu trebate dodati dvije očišćene mahune vanilije ili nekoliko žlica mljevene kave. Ako želite okus zelenog čaja, u smjesu trebate dodati četvrtinu čaše listića zelenog čaja. Bilo koji sastojak možete umiješati u mlijeko pa zatim u smjesu kod prvog kuhanja.

Breskve ili marelice

Nasjeckajte nekoliko breskva ili marelica. Ne morate ih guliti. Pirjajte ih na laganoj vatri s pola čaše šećera dok ne omekšaju, a zatim do kraja usitnite u blenderu. Osnovnu smjesu ovaj puta napravite bez mlijeka. Umjesto mlijeka, umiješajte pola čaše mlaćenice, a ostali sastojci su isti.

Nutella

Ako nemate Nutellu, možete iskoristiti bilo koji drugi namaz s lješnjacima. Bazu napravite s dvije čaše mlijeka i jednom čašom vrhnja te četvrtinu čaše šećera. U tu smjesu dodajte otprilike jednu čašu Nutelle i po želji jednu žličicu ekstrakta vanilije.

Čokolada

U tavi prokuhajte tri četvrtine čaše vrhnja i tri žlice kakao praha. U zdjelu za miksanje natrgajte količinu čokolade za jednu šalicu i zatim prelijte vrelim vrhnjem i kakaom. Miksajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Bazu pak složite od čaše i pol mlijeka, ¾ šećera i bez vrhnja. Na kraju umiješajte otopinu od čokolade te sada dodajte ¾ čaše vrhnja i malo ekstrakta vanilije.