ZDRAVE I NISKOKALORIČNE

Jako dobri razlozi za češće uživanje u tikvicama

12.07.2014 u 09:04

Bionic
Reading

Odličnog okusa, lagana i ljetna, tikvica je idealna i uz to niskokalorična namirnica koja se sjajno kombinira s ostalim namirnicama i može biti temelj za brojne delicije

Poput svog ostalog ljetnog voća i povrća, tikvice su idealne jer nisu kalorične, a bogate su vitaminima i ostalim nutrijentima poput vlakana. Zajedno s dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica,  navikli smo na one manje, duguljaste i zelene boje.

Dakle, dobar su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalija, magnezija, fosfora, bakra, folata i riboflavina te cinka, željeza i kalcija.

Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.

Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit, a spojevi u njima čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju kolesterol. Također povoljno djeluju na probavu. Ako ih ne možete konzumirati same u svježem obliku na salatu, pomiješajte ih sa sezonskim povrćem poput krastavaca i nećete primijetiti bitnu razliku u okusu.

Zahvaljujući antioksidansima, djeluju i protuupalno te su odlične za suhu kožu. Možete ih čak narezati na ploške i staviti na kožu da djeluju neko vrijeme. Zbog visokog udjela mangana, tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela.

Uz same tikvice, pravo otkriće mogu vam biti i njeni cvjetovi. Delikatni su i posebni, ali odlični punjeni ricottom prema ovom receptu. Tikvice inače možete naribati i ubaciti uz rižoto, staviti ih u vrhnje pa napraviti umak za tjesteninu ili ih popržiti i servirati uz mesno jelo. Ako do sada niste, napravite palačinke od tikvica ili ih napunite piletinom i povrćem

Lako su uzgojive
pa ako imate volje, možete se okušati u vrtlarstvu i imati eko tikvice, uvijek svježe ubrane.